Published On: Mon, Dec 23rd, 2013

Čović: Godina iza nas je bila teška i preslojevita u problemima, u idućoj godini nas čeka puno posla

U prostorijama HDZ-a BiH, danas je u Mostaru održan blagdanski prijem za novinare, kako bi predsjednik ove stranke Dragan Čović zajedno finalizirao političku 2013. godinu, te dao svoj komentar na sva politička događanja, ali i zahvalio medijima na dosadašnjoj suradnji.

U ovih godinu dana korektno sam surađivao s novinarima i redakcijama. Može se reći kako je godina iza nas bila teška i preslojevita u raznim problemima. U politici se nismo uspjeli nametnuti da pokušamo iza sebe ostaviti probleme, o kojima pričamo već godinama”, rekao je Čović, koji je istaknuo da je ugled onih koji se bave politikom spušten na nižu razinu.

Čović je istaknuo da političari nisu uspjeli riješiti ključna pitanja u državi, a to su odluke Ustavnih sudova BiH, te nisu uspjeli realizirati i provesti odluku suda u Strasbourgu koja bi u jednoj mjeri relaksirala odnose kada je u pitanju put BiH ka EU, iako se, po njegovim riječima, činilo kako u više navrata imaju rješenje.  No, Čović ističe ”još uvijek smo daleko od političke vjerodostojnosti”.

Govoreći o neusvajanju državnog proračuna i medijskim navodima kako je upravo HDZ BiH zaustavio njegovo usvajanje, odnosno kako je sporno 6 milijuna maraka koje trebaju pripasti Mostaru, Čović je kazao kako ga zabrinjava to što se objekt koji se gradi pored HDZ-a BiH stavlja u funkciju tog proračuna, pa se  Ante Vidačak naziva njegovim kumom, što nije, i hotel pretvara u potencijalnu zgradu institucija.

6 milijuna nema veze niti s ovim niti s nekim drugim objektom. Prije točno dvije godine prigodom izrade proračuna sve stranke su se dogovorile kako će godišnje izdvojiti točno 20 milijuna maraka upravo za kupovinu objekata institucija BiH. Mostaru je pripalo 6, Sarajevu 10, a Banja Luci 4 milijuna KM, a sve s ciljem kako se ne bi plaćao najam prostora. Kada su gospoda odustali od priče o 20 milijuna, rekao sam da se Mostar ne može zakinuti za 6 milijuna. Kako je moguće da se opet netko u zadnji tren poigra s Hercegovinom i Mostarom?!  HDZ BiH je dakle imao samo jedan amandman na proračun i to amandman kao produkt dogovora i to ne može ići bez toga jer to je neozbiljno”, istaknuo je Čović.

Čović je također na novinarski upit, prokomentirao i odnos s HDZ 1990. ”S tom strankom želim korektan, jasan i odnos utemeljen na dokumentima, jer do sada HDZ 1990 nije službeno poništio niti jedan zajednički sporazum, kako je to nedavno objavljeno.

Komentirajući HNS, Čović je opet istaknuo kako će HDZ staviti u funkciju HNS, koji će biti ispred stranke, a također je kazao kako odnos između dva HDZ-a uopće neće ugroziti HNS.

HNS nema alternativu, to je na posljednjoj sjednici jednoglasno utvrđeno, i po tom piranju nema radikalnih promjena unutra Sabora”, rekao je Čović.

Čović je novinarima istaknuo kako će iduća godina biti jako zahtjevna s obzirom na to da je to izborna godina, kako u BiH, tako i u RH gdje će se birati predstavnici za Europski parlament, te kako je izvjesno da će jedan predstavnik HDZ-a BiH biti na listi za EP. Naglasio je kako je političarima ostalo puno jako puno posla, te da je važno riješiti osnovna politička pitanja i provesti odluke suda, a tek onda preostaju pravi životni problemi, socijalna ekonomija, obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo.

predsjednik HDZ-a  Čović je svima koji slave čestitao predstojeće blagdane te poželio da iduća, 2014. bude mnogo uspješnija od 2013. godine.