Published On: Pon, stu 3rd, 2014

Čović: Formirati vlast bez SDA bilo bi neprincipijelno

Formirati vlast bez SDA bilo bi neprincipijelno i to nije nešto što zagovara HDZ BiH, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH je uvjeren kako legitimni predstavnici triju naroda moraju funkcionirati u vlasti i nitko nema pravo u ime drugog naroda odlučivati i birati im predstavnike.

Simetrija po vertikali
Istaknuo je i kako vjeruje da je će se odluka Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci riješiti do kraja sljedeće godine.

-Gospodin Izetbegović i ja smo bili konkretno angažirani na tom problemu i ukazivali smo na način na koji taj problem trebamo riješiti. Ovi izbori su poslužili kao odlična ilustracija zamki koje su postavljene na prethodnim izborima. I ovog puta je 50 ili 60 tisuća bošnjačkih glasova jasno bilo usmjereno ka kandidatu iz reda drugog naroda. To je ono što ćemo eliminirati i mislim da ćemo bez problema, ukoliko napravimo vlast u planiranom roku, riješiti pitanje odluke u Strasbourgu već u prvih pola godine, rekao je Čović.

U ovom ciklusu, kazao je, mora se izbjeći nesimetričnost koalicija po vertikali – od županija, preko entiteta do državne vlasti. Moramo imati homogenu vlast od iste stranačke strukture na svim razinama.
-Bez toga bismo opet imali blokade. Ustavne nadležnosti su tako postavljene da se, ako se na jednoj razini dogovorimo da će neki zakon proći, taj isti zakon mora  se provesti na svim razinama vlasti. Preduvjet za to su iste stranke i na razini Bosne i Hercegovine i entiteta, odnosno županija, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Govoreći o ustavnim reformama, izjavio je kako je BiH potrebno urediti u skladu s potrebama njenih građana. Sadašnja organizacija je, veli, preskupa, neučinkovita i apsolutno ne može zaživjeti u punom kapacitetu. Zbog toga HDZ predlaže federalizaciju.

-To u biti svi predlažu, samo je pitanje kako tko doživljava federalizaciju. Naša ideja je da pojednostavimo infrastrukturu na način da imamo nove četiri federalne jedinice. To nije nikakvo crtanje novih granica. Pa sad smo podijeljeni na deset  županija, dva entiteta i distrikt Brčko. Gdje su te granice? Mi i njih nastojimo poništiti. Jedno od rješenja je da hrvatski narod kao konstitutivan narod ima većinu u jednoj od tih cjelina, kazaoi je Čović te dodao kako Sarajevo treba biti posebno organizirano kao glavni grad.

Riješiti Mostar
-Bitno je ostvariti jednakopravnost triju naroda. Mi nudimo jasan i konkretan model koji je do kraja okrenut interesima cijele zemlje, kazao je Čović.

Provedba odluke Ustavnoga suda BiH za Mostar kojom je naloženo izjednačavanje vrijednosti glasa svakog Mostarca bez obzira na dio grada u kojem stanuje, za Čovića je prioritet. Ukoliko želimo, naglasio je, to možemo riješiti za tri do šest mjeseci. Ako ne želimo onda to može stajati u mjestu i naredne četiri godine.

-Ja sam opredijeljen da to riješimo. Jedan od prioriteta kada sjednemo u širem sastavu treba biti pitanje Mostara. Želimo to pitanje staviti ”ad acta” i konačno urediti Mostar, izjavio je.
Rekao je i kako mu ne pada na pamet biti  ”bilo kakav moderator onog što se dešava u Republici Srpskoj ili unutar bošnjačkog naroda u Federaciji BiH”.

-Ja samo štitim interese hrvatskog naroda i tako ću i dalje nastaviti raditi. Kroz hrvatske interese štitit ću interese cijele BiH. Da je neka treća stranka pobijedila u Republici Srpskoj, mi bismo sjedili s njom, a ne sa Miloradom Dodikom. Da je neka treća stranka pobijedila u bošnjačkom korpusu, također bismo razgovarali sa njom, a ne sa gospodinom Izetbegovićem i SDA. Da mi nismo pobijedili, tko bi razgovarao sa nama? To sam rekao i Bakiru i Mili, poručio j Čović u intervjuu za Oslobođenje.

To, dalje dodaje, nisu klasične koalicije, već partnerstva na osnovu izbornih rezultata, jer se ne može raditi bez predstavnika jednog, drugog i trećeg naroda.
-Niti tražim, niti želim, niti mogu biti promotor politike kada su u pitanju predstavnici drugih naroda. Od bošnjačkog naroda ne očekujem da mi nešto daju ili ne daju, samo koristim ono što je moje ustavno pravo. Već dugo smo svi u politici i dobro poznajemo stavove jedni drugih, izjavio je Čović.
Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare