Published On: Pet, lip 4th, 2021

ČOVIĆ: Dvije izborne jedinice u FBiH omogućit će Hrvatima da izaberu člana Predsjedništva BiH

Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH dr. Dragan Čović govoreći na 9. zasjedanju Hrvatskog Narodnog sabora u Mostaru kazao je da će dvije izborne jedinice u Federaciji BiH omogućiti da Hrvati u BiH izaberu člana Predsjedništva te ondje gdje prelaze izborni prag izaberu svog izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

 

“Rok za Izborni zakon je kraj lipnja. Već krajem idućeg tjedna ćemo definirati izbor članova Predsjedništva i domove naroda, kazao je Čović.Dodao je kako je potrebno riješiti i tehnička pitanja izbornog zakona i povećati transparentnost.

 

Izrazio je uvjerenje i da će se izmjene Izbornog zakona usvojiti do kraja godine te da su potrebe ograničene izmjene Ustava kako bi se implementirati sve presude.

 

“Nitko neće izbrisati Hrvata, Srbe i Bošnjake iz Ustava i to nije predmet razgovora”, kazao je predsjednik HNS BiH.

 

Čović je kazao da RTV HB može biti nadomjestak za hrvatski kanal unutar RTV sustava. Iznio je prijedlog da se uz račun Elektroprivrede HZHB naplaćuje naknada u visini jedne marke kako bi se program RTV HB dignuo na višu razinu i kako bi tehnički i kadrovski ojačala. Izrazio je uvjerenje da se s ovime može krenuti već početkom srpnja.

 

-Uvjeren sam da će se do kraja sljedeće godine vidjeti zaokružena zgrada HNK Mostar i da će se vidjeti sa svih pozicija u Mostaru, rekao je Čović ustvrdivši da očekuje i pomoć Vlade RH u realizaciji tog projekta

 

U nastavku obraćanja izaslanicima HNS-a Čović je kazao da u sljedećem razdoblju treba činiti dodatan napor kako bi se više iskoristio potencijal dijaspore bh. Hrvata te se intenzivnije povezati s njima.

 

Čović predviđa jačanje pritiska sarajevskih medija i njihovih lobista na dužnosnike HNS-a kako se intenziviraju pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH. “Možemo se suprtostaviti politikama koje žele unitarnu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Čović.

 

Predsjednik HNS-a kazao je da je moguće izmijeniti Izborni zakon BiH a da se pri tome implementiraju presude Europskog suda za ljudska prava te Ustavnog suda BiH kako bi se svi mogli kandidirati, a istovremeno da Hrvati mogu birati svoje legitimne političke predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda.

 

Čović je kazao da pozdravlja imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika. Od njega očekuje da predvodi reformski proces te dodaje da BiH ne može biti funkcionalna država sve dok je poluprotektorat

 

Građansko ili unitarno ne može biti rješenje za BiH i za Hrvate u BiH, kao ni separatističko, to su dva lica ista kovanice, kazao je lider HDZ BiH i HNS BiH dr. Dragan Čović./HMS/

 

 

 

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x