Published On: Pon, pro 21st, 2020

Čović: Dr. Kordić će biti gradonačelnik, svi koji žele europski Mostar dobrodošli su s nama u vlast

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH večeras je na konferenciji za medije izjavio kako je HDZ BiH sigurni pobjednik lokalnih izbora u Mostaru.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH večeras je na konferenciji za medije izjavio kako je HDZ BiH sigurni pobjednik lokalnih izbora u Mostaru.

“Ovo je bio vrlo važan dan za Mostar i hvala građanima što su izašli na izbore. Poruka je da se Mostar treba graditi na uzoru na Europu. Hvala i dr. Kordiću koji će biti gradonačelnik Mostara. Mislim da ćemo moći reći da je HDZ BiH stranka koja je dobila 20.000 glasova i dvostruko više mandata u odnosu na posljednje izbore, dakle oko 14. Nadam se da ćemo imati potencijal formirati i dvotrećinsku većinu za izbor za gradonačelnika”, rekao je Čović.

Hvala svima, dodao je, koji su se okupili oko HNS-a, iako smo nepromišljeno izašli s četiri liste.

“No, nije plaćena prevelika cijena ali o tom trebamo voditi računa u sljedećem periodu. HDZ će imati preko 40 posto vijećnika Gradskog vijeća Mostara”, istaknuo je.

Govoreći o tomu da je Mostar “stolni grad bh. Hrvata”, izjavio je kako je Mostar, sve i  da ima i pet stanovnika koji glasuju za hrvatske opcije, stolni grad Hrvata.

“Stolovati znači da su ovdje sve naše institucije. S pravom možemo kazati da je ovo naš stolni grad. Ali je i grad svih njegovih žitelja. Ne znam što tu smeta. Vidjeli smo i u kampanji kako se to zlorabi. Mostar će biti stolni grad svih nas. Mnogi Hrvati BiH gravitiraju Mostaru jer ovdje imamo hrvatske institucije. Želio sam poslati poruku da ono što radi ova naša mlada ekipa je europska poruka. To je poruka za sve žitelje Mostara bez obzira na nacionalnost. Mostar želimo transformirati u europski grad. Mislim da u ovom gradu imamo dovoljno partnera koji takav grad žele. Nama nije cilj da samostalno biramo gradonačelnika”.

Mostar mora disati mostarski, naglasio je Čović, sve ću učiniti da to tako bude.

“Imao sam razgovore s Izetbegovićem i o Mostaru i nikom neće vrata biti zatvorena. U Mostaru se mora voditi politika lokalne samouprave a ne visoka politika. SDA nam je partner već 12 godina. Bez njih ništa ovdje nije moglo funkcionirati. Razgovarat ćemo i s SDP-om, a već sam razgovarao s Izetbegovićem  Mostaru. Svi koji žele europski Mostar dobrodošli su s nama biti u vlasti”, rekao je.

Legitimni politički predstavnici srpskog naroda, smatra predsjednik HDZ-a BiH, moraju biti uključeni u funkcioniranje grada.

Govoreći pak o tomu kako su planski prijavljivani bošnjački stanovnici Mostara prijavjivani u dijelove grada gdje bošnjačkim strankama trebaju dodatni glasovi, rekao je kako je to nečasan čin.

“Nečasno je ciljano seliti stanovnike kako bi se špekulacijama dobio mandat. O tom se treba pozabaviti tužiteljstvo. Mi ćemo unatoč tomu imati dva mandata na Jugu. Manipulacije će se morati istražiti. Imate slike da se na haubi auta zaokružuju kandidati. Istovremeno imamo stotine stranih promatrača i o tomu se ovdje šuti kao o nekom incidentu. To su špekulacije i to je kazneno djelo. Svi će ujutro imati nešto jasniju sliku izbornih rezultata, a trebamo pričekati i dopisno glasovanje, mada mi već sada znamo koliko maksimalnih mandata netko može imati”, rekao je Čović.