Published On: Pet, srp 2nd, 2021

ČOVIĆ: Dogovor o Izbornom zakonu moraju postići akteri u BiH

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je uoči posjete specijalnog američkog predstavnika za zapadni Balkan Matthewa Palmera BiH i sastanka s međunarodnim dužnosnicima u vezi s izmjenama Izbornog zakona, da bi volio da BiH stalno posjećuju međunarodni dužnosnici, a da na kraju dogovor ipak moraju postići akteri u BiH.

“Moramo razumjeti da mi u BiH moramo donositi odluke sami, legitimni predstavnici konstitutivnih naroda i svih drugih kroz izvršnu i zakonodavnu vlast i političko djelovanje”, rekao je Čović novinarima.

On je istaknuo da bi ovaj vikend trebao biti dinamičan i da je trebao biti “završetak roka od godinu dana” kako je potpisan Sporazum u Mostaru koji se odnosi na izborno zakonodavstvo.

“Vjerujem da ćemo u otvorenom razgovoru potvrditi ono što smo do sada govorili da trebamo imati legitimne predstavnike vlasti u Predsjedništvu i domovima naroda BiH, uvažiti sve presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavnog suda, napraviti izmjene Izbornog zakona i u određenoj mjeri promijeniti Ustav kako to zahtijeva izborno zakonodavstvo”, naveo je Čović.

Čović smatra da se u Ustavu neće moći napraviti neke velike i bitne izmjene, osim onih nijansi za potrebe Izbornog zakona.

“Suština Ustava je legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda”, podsjetio je Čović i dodao da je za izmjene Ustava potrebna dvotrećinska podrška koja postoji u Domu naroda i da ju je potrebno osigurati i u Zastupničkom domu zbog čega je neophodno uključiti i druge stranke.

Čović je rekao, da će ako se to brzo uradi, biti vremena da se govori o tehničkim popravkama kada je riječ o Izbornom zakonu, te da je uvjeren da će to u narednom razdoblju učiniti Interresorna radna skupina koja je već formirana.

“Važno je na tim sastancima da mi imamo ključni dogovor ili okvir dogovora, nešto slično što smo napravili i za Mostar”, smatra Čović.

On kaže da su u ovom mjesecu već zakazane sjednice i Doma naroda i Zastupničkog doma, te da je moguće da se neke stvari realiziraju ukoliko bude takav dogovor.

Čović kaže da ne bi imao ništa protiv da parlament o Izbornom zakonu odlučuje u rujnu, listopadu ili studenom kako dogovor bude postignut, te da se taj dogovor prenese i na druge političke opcije u BiH.

“Što se tiče HDZ mi smo svoj posao završili i to ćemo predočiti i predstavnicima američke administracije i EU”, rekao je Čović i otkrio da se intenzivno razgovara i ovih dana s ekspertima.

Čović je naglasio da je “došlo vrijeme da se podvuče crta” kada je riječ o Izbornom zakonu koji se odnosi i na Predsjedništvo i na Dom naroda.

On je naveo da razgovore s međunarodnim dužnosnicima ne smatra pritiskom, da je tako učinjeno i za Mostar, a da su ostale izmjene Izbornog zakona ostavljene kako bi se razriješile i dogovorile u neizbornoj godini.

“Kao jedan od uvjeta za kandidatski status osim Izbornog zakona imamo i usvajanje Zakona o sukobu interesa, Zakona o javnim nabavama koji je danas usvojen u prvom čitanju i Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV). Ta četiri paketa trebala bi nam omogućiti na jesen, ako to korektno završimo, da dobijemo kandidatski status”, rekao je Čović.

Čović je dodao da je kandidatski status za članstvo u EU preznačajan jer će otvoriti mogućnosti za lakšu komunikaciju s administracijom EU i da to osigurava lakši pristup sredstvima i fondovima.

Čović je naveo da HDZ ima različite modele izmjena Izbornog zakona kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje.

“Siguran sam da ćemo ove stvari u neizbornoj godini završiti i ne želim razmišljati što bi se dogodilo ako to ne uradimo, a uđemo u izbornu godinu”, rekao je Čović.

Čović nije želio komentirati presude nekadašnjim čelnicima Državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u Haagu, ali je ustvrdio da se to različito tumači u BiH i da postoje tri istine i tri različita gledišta na presude ovisno od toga o kome se radi.

“Prvostupanjska je, pa mi ne pada na pamet da je komentiram, a i da je konačna ne bih to učinio jer sam u Haagu rekao sve što sam mislio i što mislim o Haškom tribunalu”, istakao je Čović.

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić sastat će se u ponedjeljak, 5. srpnja, u Sarajevu s američkim predstavnikom za zapadni Balkan Matthewom Palmerom, rečeno je Srni u Predsjedništvu BiH./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x