ČOVIĆ: DF pokušava stvoriti nezadovoljstvo u Hercegovini

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da je kriza u Vladi Federacije BiH /FBiH/ na vrhuncu i da se brzo u razgovoru mora pronaći dogovor kako dalje.

“Za vikend sam razmijenio puno poruka, sutra ću sjesti sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem i vrlo jasno definirati poziciju: ili ćemo odmah pokrenuti stvari, jer već 40-ak dana Vlada radi u sazivu koji smo dogovorili, a u suštini ništa ne radi, ili ćemo jasno javnosti – reći ova koalicija više ne radi i traži se neko novo rješenje”, rekao je Čović Srni.

Konstatirajući da je stanje u FBiH složeno i problematično lider HDZ BiH istaknuo je da ovako uspostavljena vlast u Federaciji ne može funkcionirati jer ne postoji zajednički stav kako rješavati ključne probleme.

“Činjenica je da smo jednu ili dvije sjednice Vlade održali tako da se prvo nešto dogovorimo, a onda se na sjednici Vlade različitim tehničkim varijacijama izigra taj dogovor. Došli smo do situacije da hrvatski ministri neće sudjelovati u razgovorima, odnosno u radu Vlade”, podsjetio je Čović.

Prema njegovim riječima, vrijeme je isteklo i činjenica da stranke u Vladi Federacije više ne rade zajedno govore kakvo je stanje.

Kada je riječ o poziciji DF-a u Vladi FBiH Čović je rekao da je ispalo da njihovi ministri ili jedan ministar igraju “toplo-hladno” tako što se nešto jedan dan stavi na dnevni red sjednice Vlade, a onda se na samoj sjednici to skida.

“Ključni je problem da se pokušava zadržati postojeće katastrofalno stanje u poduzećima gdje Vlada FBiH ima većinske ili upravljačke pakete, a prije svega mislim na poduzeća u Hercegovini, `Aluminij`, `HT Eronet`”, istaknuo je lider HDZ-a BiH.

Navodeći da obaveze “Aluminija” neki procjenjuju na oko 250 milijuna KM, Čović je precizirao da se dio tih obaveza odnosi na “Elektroprivredu Herceg-Bosne”.

“Na taj način se strateški želi uništiti i `Elektroprivreda Herceg-Bosne`, koja je dominantno vezana za hidroenergiju i koja vrlo brzo može biti na koljenima ako nema kvalitetne padaline”, dodao je Čović.

Prema njegovim riječima, upravljačke strukture i politički sponzori uprava spornih poduzeća mogu se, manje-više, vezati za DF.

“Kad vidite tko upravlja tim strukturama, koje su stranke u upravnim i nadzornim odborima, koji su politički sponzori, jasno je zašto DF nastoji na ovakav način razvodnjavati javnost”, istaknuo je Čović, ocijenivši da javnost obmanjuju pričama da se u ta poduzeća želi poslati financijska policija da istraži kriminal.

Čović navodi da nije sporno da financijska policija dođe u poduzeća.

“O tome pričamo već šest ili sedam mjeseci. Postavit ćemo nove ljude, pa neka dođe svaka financijska inspekcija i utvrdi kriminal ako je rađen. U nekim od njih je već odavno urađena i takva kontrola, neke od uprava su i u sudskim procesima”, naglašava Čović.

O rješavanju problema na razini Federacije Čović je, kako navodi, za sada razgovarao isključivo sa Izetbegovićem.

“Nastavit ću sa njim razgovarati i sutra da pokušamo naći rješenje. Ako bude išlo, bude, ako ne – moramo tražiti druga rješenja”, rekao je Srni Čović, napominjući da, što se njega tiče, nema problema da oni sjednu i sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem.

Problem dosadašnjih dogovora, ocijenio je Čović, jeste da se ništa od toga ne provodi i da to traje.

“Naravno da nam vrijeme ne ide na ruku, da je situacija katastrofalna i da netko evidentno želi u Hercegovinu servirati nezadovoljstvo, jer sva poduzeća o kojima se govori su dominantno sa sjedištem u Mostaru, Hercegovini”, zaključio je Čović.