Published On: Čet, tra 27th, 2017

ČOVIĆ: Članove Predsjedništva možemo birati i indirektno

Dragan Čović smatra da se neće ništa vitalno promijeniti novim Izbornim zakonom, već samo kupiti mir za idućih 18 mjeseci. Kaže da je to samo Izborni zakon i da je potrebna suštinska promjena kroz Ustav BiH, a za to treba dvotrećinska većina.

“Želimo da onemogućimo da dominantno bošnjačkim glasovima dobije se mogućnost da se ponovo izabere hrvatski član Predsjedništva. Da bi se postalo član Predsjedništva, prvo se mora imati masu glasova na nivou Federacije, uz drugi uvjet, da bi izbjegli da sutra zvanično Sarajevo preusmjeri 300 000 glasova na Matu iz Tuzle. Imamo i drugu mogućnost, da to radimo indirektno iz Parlamenta, kroz Dom naroda i Zastupnički dom i rješili smo izbor dva člana Predsjedništva BIH. RS neka bira kako hoće, a Federacija indirektno i rješili smo uopće neka nagađanja o granicama“, rekao je Čović i dodao da je ponuđen i niz drugih prijedloga poput izbora elektorskim glasovima.

Zakon o akcizama samo je razotkrio ono o čemu se već mjesecima priča, da većina na bh. nivou ne funkcioniše. Stav prvog čovjeka HDZ je da se mora naći dogovor bez preglasavanja.

„Ja bih rekao, imamo jednu manjinsku vladu na svim razinama vlasti, misleći na ovaj dio Federacije i na razini Bosne i Hercegovine, koji će morati tako do kraja ovog izbornog ciklusa, što znači narednih još godinu i pol dana. To znači stagniranje“, rekao je Čović.

 

(Vijesti.ba)