ČOVIĆ: Budimir bi trebao prihvatiti realnost

Izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH na oba Parlamenta FBiH, poštivajući Ustav jasna je poruka onima koji se još pozivaju na interes građana da shvate da su prepreka da Federacija dobije izvršnu vlast sukladno izbornim rezultatima i dogovoru političkih stranaka, rekao je u intervjuu za današnji Dnevni avaz Dragan Čović predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.
Nada se da će to biti dovoljan motiv Živku Budimiru predsjedniku Federacije i ostali da to prihvate kao realnost, rekao je Čović.
– Kao što je nekada neka druga većina izabrala Budimira da predstavlja Hrvate, sada neka druga parlamentarna većina kaže da ima svoje viđenje odnosa u Federaciji i da to želi sukladno Ustavu realizirati – kazao je Čović.
Smatra da bi to bilo razumno prihvatiti kao političku realnost i – ne držati dalje kao taoce sve građane Federacije na koje se poziva -.
Komentirajući najavu Budimira da neće pristati da ispunjava ničije uvjete bez zahtjeva koje će iznijeti predsjednicima stranaka kaže da ne zna za bilo koje uvjete koje postavlja predsjednik FBiH.
– Osim što smo mi kazali da očekujemo da kompletna izvršna vlast bude na tragu političkih interesa ove parlamentarne većine. Izvršnu vlast čini i predsjednik Federacije. A neka Budimir iznese svoje zahtjeve. Nemam pojma šta su oni uopće. Mene oni kao takvi ne opterećuju – poručio je Čović.
Istaknuo je uvjerenje da od ponedjeljka počinje jedan potpuno novi proces, ”gdje ćemo dobiti tehničku vladu, koja evidentno neće moći normalno funkcionirati”.
– To će od nas tražiti mnogo veću angažiranost u zakonodavnoj vlasti. To će značiti i jednu odgovornost i od onih koji su izvana od predstavnika međunarodne zajednice omogućili da dođe do ovakvog stanja – zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.