Published On: Pet, ruj 16th, 2016

ČOVIĆ: BiH neće preživjeti ukoliko u njoj Hrvati nisu apsolutno ravnopravni

U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu održan je pred izborni skup HDZ BIH, na kojemu su predstavljeni kandidati za općinska vijeća Grada Sarajeva Centar, Novo Sarajevo, Novi Grda, te Ilidže i Ilijiša.
Skupu su nazočili najviši hrvatski dužnosnici u vlasti na čelu s predsjednikom stranke Draganom Čovićem.
Čović je rekao kako je 26 godina HDZ BIH stožerna stranka hrvatskog naroda u BIH. Uz sve uspone i padove, ona se transformirala u modernu europsku stranku, kazao je Čović, te dodao da trenutno ima 40 tisuća članova od koji su više od polovice mladi ljudi koji su budućnost.
– Danas smo čimbenik bez čijeg se sudjelovanja ništa ne može dogovoriti u BiH, naglasio je Čović.
Lider HDZ-a BiH smatra da je predajom bh. aplikacije za članstvo u EU pokazano da Hrvati BiH smatraju svojom domovinom, da je s drugima žele dijeliti, ali i da nikome neće dozvoliti da se zanemari njihova strateška uloga u BiH jasno kazavši da BiH neće preživjeti ukoliko u njoj Hrvati nisu apsolutno ravnopravni.
Nakon predstavljanja kandidata za predstojeće lokalne izbore, predsjednik Vrhbosanske županijske organizacije HDZ BIH Dražen Trlin, koji je ujedno i kandidat za općinsko vijeće Novo Sarajevo, kazao je kako je HDZ BiH u Sarajevu osnažen i spreman za predstojeće izbore.
– Mi nećemo više dopustiti da osobe koje su se do sada predstavljale kao zaštitnici hrvatskih nacionalnih interesa u Sarajevu, čiji je rad rezultirao gorim položajem Hrvata u gradu, budu podržane na ovim izborima, naglasio je Trlin.
Trlin je također podsjetio na činjenicu da je neposredno nakon rata HDZ BIH imao šest vijećnika u Sarajevu, u gradskim općinama, što je jamčilo institucionalnu zastupljenost i organizirano djelovanje na području Grada Sarajeva. Međutim, od tog vremena taj broj je kontinuirano opadao, tako da danas, i ne smo danas, već unazad šest godina u Sarajevu HDZ BiH nema niti jednog svog predstavnika. Tako pitanja od interesa za Hrvate nema tko delegirati na općinskom strukturama, kazao je Trlin te dodao „ne želimo da Hrvati i dalje budu izloženi tihim „pritiscima“, koji rezultiraju ponekad iseljavanjem iz grada.
– U Sarajevu nas je uvijek bilo i bit će, stoga pokažimo da u suživotu i ravnopravnosti s druga dva naroda želimo jasnu perspektivu i budućnost za našu djecu ovdje, poručio je Trlin, te pozvao sve da podrže kandidate HDZ BIH Sarajevo u općinama Cenatr, Novo sarajevo, Novi Grda, Ilidža i Ilijaš./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>