Published On: Thu, Oct 15th, 2015

Čović: BiH do 31. prosinca podnosi zahtjev za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović primio je danas ministra vanjskih poslova Češke Republike Lubomíra Zaoráleka kojeg je informirao o političko-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o aktivnostima na ispunjavanju uvjeta ka eurointegracijama.

Obavijestio je češkog ministra da će naša zemlja najkasnije do 31. prosinca 2015. podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji i o neophodnim koracima koji će biti poduzeti prije podnošenja aplikacije.

Čović je,kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, rekao da Predsjedništvo BiH ubrzano radi na unutarnjim reformama u BiH, te da sa svim razinama vlasti koordinira provedbu zacrtane Reformske agende, kako bi planirana aplikacija bila kredibilna.

Naglasio je da je svaki napredak BiH na europskom putu rezultat zajedničkog rada svih institucionalnih aktera u zemlji, te da je ovo povijesna prilika koja ne smije biti propuštena.

Ministar Zaorálek zahvalio je predsjedavajućem Čoviću za dobrodošlicu, te istakao kako Bosna i Hercegovina i Češka Republika, osim fizičke bliskosti, imaju mnogo više zajedničkog nego što se može učiniti na prvi pogled.

– To su tradicionalne veze koje se protežu u prošlost, a koje se produbljuju i u novije vrijeme. Obradovani smo pozitivnom atmosferom i pomacima s kraja prošle godine, koji su nakon godina statusa quo pokrenuti u BiH realiziranjem Reformske agende i u ovom trenutku tu agendu smatramo apsolutnim prioritetom vaše zemlje i spremni smo pružiti ruku pomoći – kazao je ministar Zaorálek.

Naglasio je da je najintenzivnija češka podrška upravo usmjerena na nastojanja iz oblasti integriranja BiH u EU, te kako provedba reformi u BiH mora biti što vidljivija kako bi ulagači iz Češke prepoznali bh. gospodarstvo, spremnu za nova ulaganja.

Zaorálek je obavijestio Čovića i o radu Višegradske skupine, kojom Češka upravo predsjedava, o osnivanju fonda zemalja zapadnog Balkana po uzoru na Međunarodni višegradski fond, koji bi trebao biti potpisan na predstojećem ministarskom sastanku Višegradske skupine (kojem će prisustvovati i Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija i Italija), a koji će biti održan 13. studenog u Pragu.

Sugovornici su ocijenili da su politički bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Češke veoma dobri i bez otvorenih pitanja, a na sastanku je razgovarano i o aktualnoj migracijskoj krizi u Europi i prilikama u našoj regiji.

Sastanku su, u ime članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, prisustvovali šef ureda Elvir Čamdžić i savjetnica Diana Čekić, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH./HMS/