Published On: Wed, Aug 23rd, 2017

ČOVIĆ: Bez izmjena Izbornog zakona izbora neće biti

Nakon održane sjednice Predsjedništva BiH javnosti se obratio Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Govoreći o prevođenju odgovora Upitnika Europske komisije, rekao je da je procjena kako da će trebati angažirati oko 100 prevoditelja i da će za taj posao biti potrebno 60 dana.

“Mislim da smo vratili optimizam i počeli raditi ono što je trebalo raditi prije četiri-pet mjeseci”, kazao je Čović.

Na pitanje o izjavi ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza da se u Sarajevu i Prištini ženama plaća da na ulice izlaze sasvim pokrivene, nije želio komentirati njegove riječi već je istakao kako ne vjeruje da druge administracije ili dijelovi administracija mogu imati neki utjecaj na našu zemlju.

Pozvao je da se što više “zatvara prostor” bilo kakvim utjecajima i manipulacijama o određenim temama.

O Pelješkom mostu je rekao da je problem koji se može vezati s prethodnim pitanjem – nedjelovanjem zajednički.

“Većina država sebi to u svijetu ne bi dozvolila. Neodgovorno se ponašamo prema BiH i iz velike ljubavi svašta nazovemo zaštitom BiH”, dodao je i pozvao bh. lidere na zajednički stav.

On je mišljenja i da je BiH ranije kroz svoje institucije kazala sve o toj temi, kao i komisije koje su surađivale s onima iz Hrvatske.

“Ono što ja znam, svi uvjeti koje smo mi poslali u vezi tehničke izvedbe projekta su s hrvatske strane ispoštovani. Razgovarao sam i s hrvatskim premijerom Plenkovićem, oni žele izravnu komunikaciju i nastavljaju projekat za koji su osigurali 80 posto sredstava. Taj projekt je prevažan i za BiH i to ne treba minimalizirati”, poručio je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je govorio o posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kazavši da njegov dolazak vrlo jasno ukazuje da posjeta ima važan značaj, budući da Bosna i Hercegovina dugo nije imala posjetu predsjednika Srbije u posjeti.

“Mnoštvo je tema o kojima ćemo razgovarati u Bosni i Hercegovini, a to sve je u našem zajedničkom interesu. Bosna i Hercegovina mora definirati svoje granice sa susjedima, prvenstveno sa Hrvatskom i Srbijom”, kazao je Čović.

Istaknuo je kako većina onog što su dosad uradili glede Izbornog zakona, da su radili planski.

“Radujem se da već neka stranka koja je najavila svoj prijedlog – da da svoj prijedlog. To ćemo kroz parlamentarnu raspravu najbolje raspraviti. Dakle, onaj prijedlog koji će zaštiti da jedan narod drugom bira političke predstavnike”, istakao je Čović, dodavši da bez Izbornog zakona izbora neće biti.

“Mi to moramo popuniti. To ne treba shvatiti kao političko nadmudrivanje”, zaključio je Čović.