Published On: Pet, stu 16th, 2018

Čović: Bez Izbornoga zakona nema vlasti, bez Hrvata nema BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnoga sabora te još aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović izjavio je kako će za 10 do 15 dana biti aktiviran NATO-ov program partnerstvo za mir za BiH.

Mi ćemo u narednih 10-15 dana dobiti, aktivirati MAP, Partnerstvo za mir. Naš jedini put je euroatlanski put, kazao je Čović na večeri zahvale koju je priredio u mostarskom Hotelu “Mepas” za stotine uzvanika iz svih područja BiH, kako bi im zahvalio na potpori u izbornoj kampanji.

Nema vlasti bez HDZ-a i HNS-a

Čović je ponovio kako je koalicija stranaka HNS-a BiH predvođena HDZ-om BiH u predizbornoj kampanji slala poruke prijateljstva, ljubavi, domoljublja, poruke da zajedno gradimo zajedničku domovinu BiH i to, zajedništvo i Hrvatski Narodni sabor, naglasio je, nemaju alternativu.

I zato smo ostvarili takav izborni rezultat. Naš je cilj bio doseći 130 tisuća, a moja je malenkost dobila podršku 155 tisuća, koalicija predvođena HDZ-om 145.000, što je najbolji rezultat ostvaren u posljednjih 20 godina. I tu snagu nitko ne može staviti u stranu, unatoč tomu što bi to neki željeli, kazao je Čović, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Istaknuo je kako takvima poručuje da građanska Bosna i Hercegovina nije moguća.

To građansko je fingirano, jer ono postaje unitarno i daje jednonacionalnu državu koju nitko ne želi, kazao je Čović, upozorivši kako bez HDZ-a BiH i HNS-a nije moguće napraviti vlast u BiH.

U Vijeću ministara imat ćemo puninu svih ministara i zamjenika kao što ih sada imamo, imati ćemo 4 delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH. Imat ćemo Vladu Federacije onoliko snažnu koliko budemo postavili odgovorne i pametne ljude i vlast u svih pet županija, a ja vjerujem, uz malo mudrosti i strpljenja, da ćemo dobiti ono što nam pripada i u vladi šeste Zeničko-dobojske županije, kazao je.

Bez Hrvata nema BiH

Predsjednik HDZ-a BiH uvjeren je kako zahvaljujući politici HDZ BiH i HNS-a Hrvati imaju razumijevanje i podršku vlasti Hrvatske, ali i Europske unije.

Čut će se, vrlo skoro, i iz Bruxellesa da nema Bosne i Hercegovine bez hrvatskog naroda kao do kraja jednakopravnog s drugim dvama narodima u svakom djeliću BiH bez bilo kakve unutarnje podjele, najavio je Čović.

Čović je istaknuo da je HDZ BiH na proteklim Općim izborima ostvario najbolji rezultat u posljednjih 20 godina

Čović je, međutim, ponovio kako predstavnici Hrvatskoga Narodnog sabora neće ući u vlast dok se ne izmijeni Izborni zakon sukladno presudi Ustavnoga suda BiH, aludirajući na vlast u FBiH.

Ja vas uvjeravam da se u novu vlast, u jednom dijelu, nikada neće ući dok se ne promijeni Izborni zakon BiH sukladno odluci Ustavnoga suda, kako bismo imali pravo da biramo svoje predstavnike u institucije koje su i po Ustavu institucije koje predstavljaju hrvatski narod. Bez HDZ-a BiH i HNS-a BiH ne može se promišljati budućnost BiH, ponovio je Čović.

Birati najbolje između Hrvata

Lider HDZ-a BiH najavio je održavanje konstituirajuće sjednice novoga saziva Hrvatskoga narodnog sabora BiH, kojeg će činiti svi novoizabrani hrvatski zastupnici u skupštine županija te zastupničke domove FBiH i BiH, kao i vijećnici izabrani u Općinska vijeća na prošlim lokalnim izborima, do kraja veljače, a izborni Sabor HDZ-a BiH krajem travnja iduće godine.

U ponedjeljak ćemo imati sjednicu Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a BiH, a onda idemo ostvariti ono što nam je dužnost kako bi svaki naredni izbori bili utakmica između Hrvata da možemo birati najbolje između nas, da se ne moramo uvijek zbijati i govoriti da ako ne budemo svi glasovali za jednoga da nećemo uspjeti, kazao je Čović te dodao: I ne sumnjajte da ćemo ovako okupljeni u zajedništvo i zajedno s čestitim Bošnjacima i čestitim Srbima učiniti da ova država profunkcionira kao normalna država, zaključio je Čović.

Najavio je kako će njegova stranka u izvršnu vlast uključiti najbolje i najodgovornije te znatan broj žena i mladih, te je pozvao sve stranačke dužnosnike da do kraja budu posvećeni svojim obvezama, svjesni ogromnog povjerenja koje je HDZ BiH, na čelu koalicije HNS-a, dobio od hrvatskog naroda na izborima.

Šansu da budu dio izvršne vlasti dat ćemo uz još ovo malo veterana damama i mladosti, da nam daju energiju i ohrabrenje, da i tu napravimo zajedništvo mladosti i iskustva. I poruka svima da moramo biti svjesni odgovornosti ovog trenutka i ostaviti prostora da najbolji među nama budu na ključnim pozicijama u izvršnoj vlasti. I poruka još jednom svima vama da date sve od sebe tamo gdje radite, bilo u bolnici, u školi, u gospodarskom sustavu, da se u potpunosti predate svom poslu, zaključio je Čović.