Published On: Pet, svi 7th, 2021

ČOVIĆ: Alija Izetbegović je ovo prvi put nazvao hercegbosanskim prostorom

Izborni je zakon, ponovio je čelnik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, minimum minimuma.

Govoreći u Pologu, povodom 30. obljetnice zaustavljanja tenkova JNA između Mostara i Širokog Brijega, Čović je govorio o izbornom zakonu i potrebi da hrvatski narod u BiH bude jednakopravan.

”Mi moramo biti ustavna kategorija i iz te ustavne kategorije nikad ne smije nestati pojam hrvatski. Oko toga se ne molže pregovarati. Konstitutivnost, kao natkrovljujuća ustavna kategorija, nikada ne smije nestati. O tome imamo odluku ustavnog suda. I to nije podjela BiH. to je spas BiH”, rekaoje Čović i naveo kako zemlju treba drugačije, racionalnije organizirati, zaštititi svaki prostor gdje žive Hrvati u BiH.

Rekao je, između ostalog, da je, kad razgovaramo kako riješiti pitanje na legitiman način birati Predsjedništvo BiH i Dom naroda, to jednostavno.

Video: Čović: Kako urediti BiH?

”Neki dan sam američkom veleposlaniku (Eric Nelson, op.a.) rekao: To vam je jednostavno, pogledajte kako mi naplaćujemo električnu energiju u BiH kao sliku što bi to značilo organizirati se u tom smislu da svaki narod bira svoje’. Ili uzmite telekom operatere, javne, ili poštanske operatere, vidjet ćete kako se to radi u Federaciji BiH. Imate jasnu crtu koja nigdje nije iscrtana a savršeno funkcionira”, rekao je čelnik HDZ-a BiH.

Kaže kako se Hrvati u BiH znali odricati svojih vrijednosti

”Imali smo mi ceste, zvale se Ceste Herceg-Bosne pa je u jednom trenutku netko poželio vlast u ime Hrvata u BiH i danas se one zovu Ceste d.d. Mostar. Vratit ćemo, ja sam uvjeren, i taj naziv, kao što smo vratili i televiziju Herceg-Bosne samo da pošaljemo jednu poruku jer upravo jedan od govornika ovdje (u Pologu, op.a.), Alija Izetbegović, tada možda prvi put izrekao i lijepo nazvao hercegbosanskim prostorom. Još formalno tada nije zaživio taj naziv”, rekao je, između ostalog, Čović u Pologu.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x