Published On: Sub, stu 15th, 2014

Čović: Ako ćemo praviti vlast na državnoj razini moramo imati srpskog predstavnika

Ne pada mi na pamet preko medija komentiram Izetbegovića, odgovorio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na zamolbu novinarea da prokomentira izjavio čelnika SDa Bakira Izetbegovića danu novinarima nakon sastanka s liderom DF Željkom Komšićem, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo Izetbegović je tom prilikom kazao: Mi želimo zajednički život Bošnjaka, Hrvata, konstitutivnih naroda, građana BiH i ne mislimo da je put stvaranje dviju škola, dviju televizija, dva naroda, dva entiteta, dviju izbornih jedinica pod jednim krovom. Mislimo da to nije put”.

Čović je, nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH koja je trajala gotvo pet sati, i koja je bila u funkciji zauzimanja stava vrha stranke pred sutrašnji sastanak s izaslanstvom SDA u Mostaru, novinarima kazao kako je jučer u Zagrebu dužnosnike Hrvatske informirao o tom “što mi ovdje radimo, a oni mene o stanju u Hrvatskoj”.

-Sve su to bili prijateljski susreti. Nitko iz Zagreba ne može vršiti pritisak na nekog u BiH, naglasio je Čović.
Izjave potpisnika “Sarajevskog sporazuma” da mu prijateljstvu s Dodikom ne bi smijelo biti važnije od interesa hrvatskog naroda, Čović je nazvao provokacijom.

predsjednistvo hdz bih

-Jedino što imam kao obvezu je hrvatski narod, Hrvatski narodni sabor i HDZ. Trebamo napraviti principe na kojima se ova vlast treba uspostaviti na svim razinama. O tom smo već razgovarali s SDA. Trebamo vidjeti razmiju li kolege te principe pa da brzo dobijemo vlast na savim razinama, kazao je Čović.

To je moguće, dodao je, ali je drugo pitanje hoće li se i dogoditi.

-Mi ćemo vlast u pet županija u kojima imamo kapacitet napraviti vrlo skoro. Potom ide entitetska vlada, a potom i Vijeće ministara. Mogu imati ili ne imati afinitet prema bilo kome, ali ne znam zbog čega netko stalno naglašava neke moje odnose. Zašto bih ja bio bolji s Dodikom nego s Bosićem, ili Tadićem ili Čavićem. Zašto bih bio bolji s Izetbegovićem, nego s Radončićem? Nema tu tko je bolji ili lošiji. Rezultat nas usmjerava da zajedno pravimo ili ne pravimo vlast. Nitko s nama ne bi sjedio da nismo napravili ovakav rezultat. Želim da osnovni princip bude legitminost i legalnost političkih predstvnika. To očekujem za hrvatski narod, i nisam ja taj koji određuje tko će biti s druge strane, kazao je Čović.

Mi, dodao je, imamo sedam ključnih tema koje su osnove onoga za što su nam birači dali potporu i mi ćemo to zagovarati.

-Mi ne insistiramo ni na jednom pitanju, ali ni od jednog ni ne odustajemo. Tražit ćemo da se poništi revizija branitelja. To će vjerojatno ući u dio našeg programa koji ćemo unijeti i koji će biti jasniji od bilo kakvih smjernica. To je naš cilj. Želimo zaštiti dostojanstvo naših branitelja, istaknuo je Čović.

Naglasio je kako HDZ BiH ne želi sudjelovati u blokada bilo kakvih procesa u BiH.

-Kako je tko potpisivao sporazume je njegovo pravo, ali valjda se ne očekuje da je potpisujem nečije smijernice. Ja mogu potpisati smao smjernice HDZ-a BiH i HNS-a.

Komentirajući izjavu bakira Izetbegovića da će tijekom sutrašnjeg sastanka izaslastava SDA s HDZ-om biti u stalnoj vezi s Komšićem , Čović je kazao: “Dobro je da bude živa veza Izetbegovića i Komšića tijekom sastanka.

Upozorio je kako HNS može “svugdje u vlast u ime Hrvata, a Izetbegović mora imati partnera”.

Ako imaju dovoljno ruku, bio bih sretan da za sedam dana završimo priču sa županijama. Onda nam ostaje dovoljno vremena da idemo ka entitetskoj razini vlasti. Siguran sam da ćemo se sutra dogovoriti. Da bismo mogli graditi nešto i na razini države moramo imati i srpskog predstavnika. O tom trebamo razgovarati.

Iz priopćenje sa sjednice Predsjedništva BiH- ništa se ne može iščitati

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH iz ureda za informiranje ove strane medijima je poslano priopćenje za javnost u kojem se navodi kako je stranački vrh raspravljao o tri sadržajne teme.

Prva je bila implementacija izbornih rezultata, druga je bila dogovor oko 12-tog sabora HDZ BiH, a treća je bila dogovor oko obilježavanja 25-te obljetnice HDZ BiH.

Predstavnici Županijskih odbora HDZ BiH, iznijeli su svoja izvješća i zapažanja od početka kampanje pa do danas, uz analizu izbornih rezultata, kroz očekivani rezultat. Većina županijskih predstavnika je zadovoljna urađenim poslom na terenu i ostvarenim rezultatom.

Posebna točka današnje sjednice je bila dogovor oko uspostave Strategije HDZ-a BiH oko ključnih pitanja koja su prezentirana kroz program kojeg je HDZ i HNS BiH imao u izborima, nazvan Hrvatski odgovor, kako bi to pretočili u jedan strateški dokument, o onim ključnim elementima u svakoj od onih sedam točaka, ili sedam tema koje su javnosti prezentirali u kampanji.

Na proširenoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH razgovaralo se o tome, kako „hrvatski odgovor“ ili sedam tema dogovoriti, te doći do tog vrlo jasnog operativnog dokumenta koji bi bio osnova za sve dužnosnike HDZ BiH na svim razinama vlasti.

/HMS/