Published On: Pet, pro 10th, 2021

ĆOSIĆ: Escobar je uvidio stvarne ciljeve bošnjačkih nacionalista koji se smiješno nazivaju “probosanskom” stranom

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije i potpredsjednik HDZ-a BiH, izjavio je za Dnevnik.ba da tzv. patriotske snage u BiH ‘patriotizam‘ prema državi mjere količinom mržnje prema drugima i količinom proizvedenog oružja te tako postaju grobari BiH i da je Gabriel Escobar pravo ime za zaustavljanje toga procesa.

“Različita su očekivanja i viđenja uloge američkog izaslanika Escobara u pregovorima oko ove krize. Bošnjačka nacionalistička strana, ili kako oni sebe nazivaju smiješnim eufemizmom ‘probosanska’, ispričat će priču o BiH kao zemlji utopiji”, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, bošnjačka strana u pregovorima vjeruje da će Amerikanci i drugi strani posrednici koji dolaze iz potpuno drukčijih društvenih okruženja uspostaviti novu političku platformu građansko-liberalnog ustroja BiH.

“Ne samo da je to protivno Ustavu BiH, nego je obična mimikrija ispod kojeg se krije projekt bošnjačke većine. Stvar je jednostavna i iskustveno potvrđena, fragmentirana višenacionalna društva ne mogu biti uređena po principu jedan čovjek – jedan glas, a da ne vode dominaciji jednog naroda nad drugima”, rekao je.

Da se ta iluzija i dalje živi, dodaje Ćosić, dokaz je otvoreno i drsko zagovaranje brisanja i ukidanja konstitutivnih naroda, ravnopravnosti i izvornih postavki BiH.

“Ova kampanja neće imati rezultata, nego će skinuti masku s rigidne dominacije. Hrvati očekuju da će svijet to razumjeti i da je vrijeme da zaživi to zlatno pravilo – trojne jednakosti”, ocijenio je Ćosić.

Sve priče o institucionalnim i entitetskim blokadama, problemi i zastoji u pregovaračkom procesu, dodaje, imaju zajednički nazivnik.

“Oni koji blokiraju temeljne postulate, koji ne žele prihvatiti ustavom priznata načela, to su oni koji blokiraju procese i normalizaciju života u BiH. Za razliku od utopista koji apstrahiraju stvarnost, Hrvati traže uređenje BiH, jer ovdje žive ljudi, a ne duhovi. Uređenje stvarne BiH na načelima jednakopravnosti”, rekao je.

Ćosić vjeruje da je Gabriel Escobar uvidio stvarne ciljeve svih strana u razgovorima i da će uloga SAD ići u pravcu zavrtanja ruke ekstremnim bošnjačkim politikama.

“Ako je cilj SAD funkcionalna i stvarna BiH, onda se i srpska i bošnjačka politika moraju odreći ekstremnih stavova”, izjavio je./HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Atila
Atila
8 mjeseci prije

Bravo, Ćosiću. Sve si pravilno rekao.

Legitiman
Legitiman
8 mjeseci prije

Tako je.
Zato i trazi ukidanje etnickih prefiksa pri izboru clana Predsjednistva.
Prozreli nas ljudi.😂

kvaternik
kvaternik
Šta ti kažeš na ovo?  Legitiman
8 mjeseci prije

Šta? Zar želite postati “muslimanski Bošnjaci/Bosanci”?

Anonimac
Anonimac
8 mjeseci prije

Ja nerazumijem ove strance.
Meni je zao svih zrtava koje su pale kod nas. Kako da se Hrvati i Srbi sloze sa ovim zakonom kad su ljudi koji su pravili zlocine nad Hrvatima i Srbima sjede u vladi BiH i nizasto nisu jos odgovarali pa jesu li ti stranci sljepi ili su toliko glupi da nesvataju da se to nemoze prihvatiti dokle god sa i Bosnjacki zlocini ne osude.

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
8 mjeseci prije

Čosić po običaju oštro kao kirurškim nožem secira politiku bošnjačko-muslimanske klike koja obilno dijeli petrodolare ne bi li ikako od BiH napravili prvu muslimansku državu u Europi, prikrivenu u plašt građanštine i floskulirane pričom- jedan čovjek – jedan glas.