Published On: Sri, stu 17th, 2021

ĆOSIĆ: Bez Herceg-Bosne Bosna i Hercegovina je invalidna država

Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne je naglasio kako je bez Herceg-Bosne BiH invalidna država, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

„Herceg-Bosna je nastala kada je središnja vlast u Sarajevu izgubila sve poluge vladanja i kada nisu mogli zaštiti nikoga i nisu mogli dati bilo kakvo jamstvo svojim građanima. Jednostavno nisu mogli kontrolirati ništa u državi“, kazao je Ćosić i objasnio kako su Bošnjaci osnovali patriotsku ligu kao vojno krilo vijeća nacionalnog spasa Muslimana – jednu nacionalnu paradržavicu s vojnim krilom, Srbi svoju Republiku Srpsku pa tek onda Hrvati osnivaju Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu.

„Mi smo zadnji koji smo osnovali nacionalnu zajednicu. Danas se to zaboravlja, kao da je nekom samo onako palo na pamet idemo mi osnovati Herceg-Bosnu. Kao što su Bošnjaci prihvatili BiH kada su sve druge opcije propale tako su i Hrvati osnovali Herceg Bosnu“, objasnio je Ćosić.

Zapovjednik treće gardijske brigade Jastrebovi general Ilija Nakić je istaknuo kako je Hrvatsko vijeće obrane odigralo ključnu ulogu u najtežim vremenima u obrani ne samo hrvatskoga naroda nego i BiH.

„Znamo dobro što se dogodilo sa Škabrnjom, Vukovarom, zadarskim zaleđem… Hrvati Središnje Bosne nisu mogli čekati i nisu htjeli biti prepušteni drugima da odlučuju o njihovoj sudbini. Organizirali su se u sklopu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije u sklopu Hrvatske Republike Herceg-Bosne“, kazao je general Nakić i dodao kako su se blagovremeno organizirali i uvezali s Hercegovinom, Posavinom i Republikom Hrvatskom te se na taj način obranili.

Ćosić je istaknuo i kako treba tražiti kompromise. „Hrvati se nemaju čega više odreći osim svog identiteta i imena, a to neće učiniti. Jedino je riješenje akomodacijska politika, da se strane odreknu ekstremnih zahtjeva. S jedne strane ektremno unitarističkih, a s druge su to disolucijski politički projekti. To se zove kompromis“, kazao je.

Ćosić je poručio i da dugotrajno stanje konflikata izaziva frustraciju. „Rađanje programa disolucije i separatizma događa se kao reakcija na unitaristički nacionalizam i ekstremizam, kazao je.

Naglasio je kako Izetbegović danas prijeti ratom jer je nervozan i nezadovoljan svojom pozicijom u pregovorima.

„To je otvoreno i ne smije se zanemariti. Računa da će ušićariti koji politički bod. Amerikanci neći pasti na tu foru. Odnosno samo će dobiti još svjetliju sliku i bit će im još jasniji strahovi onih malobrojnijih“, objasnio je Ćosić./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Srbin Krstaš
Srbin Krstaš
15 dana prije

Varta država je svakako invalidna i sa HB i bez nje!

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Srbin Krstaš
15 dana prije

Ta drzava kako je ti god nazivao je medjunarodno priznata,dok je ta tvoja krepala prcija zavrsila na smetlistu istorije.

Izmetbegović
Izmetbegović
14 dana prije

Varta se potrošila.. Slijedi dureksov zeko..