Published On: Uto, ožu 17th, 2020

ĆORUŠIĆ: Zaraženi liječnici bili su u Austriji za vikend, a nikome to nisu prijavili

Ravnatelj KBC Zagreb Ante Ćorušić gostovao je danas na N1 televiziji. Komentirao je informaciju da je zaražen još jedan liječnik s Rebra.

Radi se o kolegici s iste klinike na kojoj je i prvozaraženi kolega, rekao je Ćorušić.

“Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji. Apeliramo na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija vrijedi i za liječnike”, prenosi N1.

Ćorušić je rekao i da imaju suspektnu situaciju i za jednog kolegu koji će vjerojatno biti pozitivan, odnosi se na drugu kliniku i tamo se radi epidemiološki monitoring.

Što se tiče sankcija za liječnike koji nisu prijavili vikend u Austriji, te se pokazali pozitivnima na koronavirus, Ćorušić kaže.

“O tome ću razgovarati s ministrom i stožerom Civilne zaštite. Sama činjenica da će to izaći u javnost je već dovoljna sankcija, a bit će i druge sankcije. Za sada je važno napomenuti da KBC radi sasvim normalno, imamo dovoljan broj liječnika i sestara, no važno je napomenuti da je 140 zaposlenika, medicinskog osoblja, u samoizolaciji zbog kontakta s tih troje ljudi.

Radi se o nedogovornosti troje kolega koji su otišli na vikend, naputak je bio jasan i oni su to prekrižili. Da u se javili, išli bi u samoizolaciju i situacija bi bila strogo kontrolirana. Dogodio se propust, očekivali smo da će importiranje virusa biti kroz objedinjeni hitni prijem, no importiran je zbog vikenda u Austriji”.

Ćorušić smatra i da niti jedan pacijent ne bi smio biti ugrožen zbog navedenih zaraženih liječnika.

“Epidemiološki izvid je napravljen, nemamo saznanja da bi pacijenti imali naznake da su inficirani, jedan koji je testiran je negativan. Nadam se da neće biti kolateralne štete za pacijente”.

Samoizolacija 140 medicinskih djelatnika ne remeti im rad, tvrdi ravnatelj KBC-a Zagreb, rade samo hitne slučajeve i bolesnike koji boluju od malignih bolesti, a imaju i rezervne ekipe koje su u pričuvi.

“Mislim da se Hrvatska dobro nosi s ovom infekcijom, bogatije države imaju puno veći broj oboljelih i intenzivnije širenje virusa. Krizni stožer odlično radi svoj posao, svi zdravstveni djelatnici imaju iskustva, neki iz Domovinskog rata. Zajedno ćemo, uz poštivanje mjera kriznog stožera i odgovornost svih nas, iz ovoga izaći kao pobjednici i sa što manje ožiljaka”, rekao je Ćorušić i dodao da će zakonska izmjena koja ministru Viliju Berošu omogućuje da medicinske radnike premješta iz jedne bolnice u drugu doprinijeti tome da se niti jedna bolnica ne zatvori te da zdravstveni sustav neće doći u ugrozu.

Medicinskog kadra i opreme sada ima dovoljno, no jesmo li spremni ako epidemiološka situacija eskalira? Ćorušić kaže, čitava filozofija obrane svodi se na to da kontroliramo epidemiju.

“Znamo da je ne možemo zaustaviti, da kupujemo vrijeme da odjednom ne bi imali stotine ljudi koji bi zahtijevali intenzivne mjere i kada se to dogodi, nema države koja to može kontrolirati. Sada kontroliramo epidemiju uz uvjet da se zaista svi, osoblje i pacijenti, ponašamo odgovorno, slijedimo naputke osobne higijene i smanjenja socijalnih kontakata, da ne putujemo i tako čuvamo sebe i bližnje”.

Ćorušić je rekao i da, s obzirom na to da se nalazimo u iznimno stresnoj situaciji, postoji manji dio kolega koji se ne nose dobro sa stresom.

“Strah ih je od nečega što je nepoznato, nitko ne zna puno o ovoj infekciji, strah postaje loš kada je iracionalan i kada identificiramo takve zaposlenike, razgovaramo s njima i mislimo da ih je bolje imati kod kuće nego na poslu gdje šire paniku. No, generalna atmosfera je optimistična”.

Također, ne smatra da nam se može dogoditi talijanski scenarij jer smo već krajem siječnja počeli s nizom mjera i koraka kako bi spremni dočekali epidemiju. No, upozorava:

“Koronavirus ne možemo izjednačiti s gripom, nju znamo i sezonski je aktivna. Ovo nije kineska gripa, ovo je nešto novo s čime svijet nema iskustva, vrlo je zarazno, brzo se širi, a smanjenje migracije donijet će rezultate. Mislim da će mjere stožera ići sukcesivno situaciji kako se bude razvijala, te da će se prilagođavati epidemiološkoj situaciji”.

Na kraju se osvrnuo i na mandat ministra zdravstva Vilija Beroša i njegovo upravljanje ovom kriznom situacijom.

“Poznajem ga niz godina, odgovoran je i marljiv i s ovim se nosi jako dobro, u mandat je ušao praktički kada se epidemija brzo približavala, možda mu je bavljenje infekcijom koronavirusa onemogućilo da dio mandata iskoristi za rješavanje bitnih stvari koje bi inače riješio, no on će, zajedno sa svima nama, ovo dobro iskontrolirati. On je dobar ministar”./HMS/