Published On: Sub, lis 15th, 2016

CORMACK O INICIJATIVI PREDSJEDNICE RH: Ustavne promijene su na građanima i vlastima BiH

SAD čvrsto stoje iza Daytonskog mirovnog sporazuma, za koji vjerujemo da je postigao primarni cilj – imamo mir u BiH već 21 godinu, rekla je Maureen Cormack, američka veleposlanica u BiH, u intervjuu za “Nezavisne novine”, odgovarajući na pitanje o izjavi hrvatske predsjednice o potrebi izmjene Daytona, prenosi Hrvatski Medijski Servis..
Cormack je naglasila da je pitanje vrste i opsega ustavnih promjena, koje su potrebne za put ka EU, na građanima i vlastima BiH.
-Kada pogledate sve zemlje koje su se pridružile EU, sve su one prošle i proces socijalno-ekonomskih reformi, ali u određenom trenutku i proces usklađivanja svog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. I o tome smo i ranije govorili. Kada pogledate Hrvatsku, koja se nedavno pridružila EU, ona je morala u nekoliko navrata usvojiti čitav niz amandmana u svoj ustav da bi ga uskladila s europskom pravnom stečevinom.To je nešto o čemu treba da odluče građani i vlasti ove zemlje. Možete te izmjene usvojiti u nekom većem paketu, ako tako odlučite, ali to može biti i postupna izmjena kroz svako od poglavlja koja se budu otvarala kroz razgovore s EU, kazala je Cormack.
Ona je istakla da postoje nesuglasice s vlastima RS u vezi s pitanjem referenduma, ali da izazovi postoje u cijelom političkom spektru širom BiH, a ne samo u RS.
“Ja zaista smatram da Veleposlanstvo SAD ima jednak odnos prema svim konstitutivnim narodima u BiH i građanima. USAID je plasirao između 40 i 50 posto ukupne svoje pomoći u RS. Tu imamo ured i ona postoji ovdje baš zato što ovaj prostor smatramo veoma važnim dijelom naših odnosa sa BiH. Dijalog je nešto što uvijek možemo raditi više i pozdravljam svaku priliku da ga ojačamo”, rekla je./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>