Published On: Sub, ožu. 24th, 2018

Cormack: Hrvati u BiH zaslužuju svoja prava!

“Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, svi su konstitutivni narodi u BiH, svi imaju potpuna prava prema tom Ustavu. Ja se sastajem s Hrvatima, s Bošnjacima, kao i sa Srbima širom Bosne i Hercegovine. Ja razumijem sve u ovoj zemlji uključujući i Hrvate.”

Američka veleposlanica Maureen Cormack dala je opširni intervju za portal Frontal.ba. Na upit novinara ovoga  kako gleda na nezadovoljstvo Hrvata položajem unutar FBiH ona je odgovorila:

„ Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, svi su konstitutivni narodi u BiH, svi imaju potpuna prava prema tom Ustavu. Ja se sastajem s Hrvatima, s Bošnjacima, kao i sa Srbima širom Bosne i Hercegovine. Ja razumijem sve u ovoj zemlji uključujući i Hrvate. Oni, također, zaslužuju ne samo svoja prava, nego da osjete kako je ovo zaista njihova zemlja i kako su oni zaista građani BiH. Ali građani se meni kada razgovaram s njima ne žale na etnička pitanja nego se svi žale na ista pitanja a to su korupcija u njihovim gradovima, ekonomski problemi, obrazovni problemi, problemi da njihova djeca dođu do zaposlenja. SAD ni u prošlosti, a ni nisu podržavale treći entitet jer mi ne smatramo da je rješenje bilo kojeg od ovih problema daljnja podjela BiH. Jasno je kako je za rješenje potrebno da političari i građani BiH zajedno rade na zajedničkim rješenjima. Ovo je prilično mala zemlja i svi treba zajedno raditi kako bi se izgradila budućnost kakvu građani žele.“ rekla je Cormack.

Dnevnik.ba

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer