Published On: Pet, ruj 27th, 2013

Como se javio iz Hrvatske: Iza mog progona stoji Izetbegović

”Otišao sam jer nemam povjerenje u pravosudni sustav BiH”, rekao je Dominik Ilijašević Como, za kojim su BiH vlasti raspisale tjeralicu, nakon što se u srijedu nije s odmora vratio na odsluženje 15-godišnje zatvorske kazne u mostarski zatvor. Como se  nalazi se u Hrvatskoj, u Viru kod Zadra što je osobno potvrdio za portal DalmacijaNews.

”Zašto sam se odlučio na odlazak u Hrvatsku? Zato jer više nisam imao povjerenje u pravosudni sustav BiH, niti sam vjerovao da će me pustiti na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne, koju sam služio u mostarskom Kazneno-popravnom zavodu. Zato sam došao u Hrvatsku, prijavio se MUP-u RH, dao točnu adresu na kojoj se nalazim, i sada čekam da dođu po mene. Jednostavno, želim ostatak kazne odslužiti u Hrvatskoj, jer vjerujem da će me u Hrvatskoj pustiti nakon dvije trećine odslužene kazne”, kaže Como u intevju za portal DalmacijaNews.

Izetbegović kontrolira podzemlje

Na upit postoji li još koji razlog zbog kojeg se odlučio na dolazak u Hrvatsku, Como je bio otvoren.

”Slobodno napiši da iza mog progona stoji Bakir Izetbegović koji je odgovoran za ubojstvo Joze Leutara jer je isto naredio da izvrši Ismet Bajramović Ćelo. Kad nije prošla ta optužnica onda su mi namontirali sudski postupak za ratne zločine u selu Stupni Do za što sam na kraju osuđen na maksimalnu zatvorski kaznu od 15 godina”, rekao je.

”Kaznu želim odslužiti u Hrvatskoj, s kojom BiH ima sporazum o međusobnom izvršenju krivičnih sankcija, a otišao sam jer je postojala mogućnost da budem ubijen po nalogu političkog Sarajeva”, rekao je i dodao kako se nije osjećao sigurno.

”Sve je bilo moguće, pa na kraju i moje ubojstvo jer mrtva usta ne govore. Mene se najviše plaše onih koji stoje iza montiranja sudskog postupka u slučaju Leutar, a sve iz razloga što ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić za njegovo ubojstvo optužuje bošnjačku državnu mafiju kojoj je na čelu Bakir Izetbegović. Pozivam Bakira Izetbegovića da se ja i on podvrgnemo poligrafu u Republici Hrvatskoj, da vidimo tko je kriv za Leutarovu likvidaciju. Bakir se boji upravo ovakvog mog prozivanja i spreman je na sve jer isti kontrolira političko i kriminalno podzemlje u Bosni i Hercegovini”, rekao je Como.

Policija u Hrvatskoj zna gdje je on

Prethodno se o svemu glasio Marinko Ilijašević, Comin brat, koji je kazao za federalne medije da je njegov brat najnormalnije s hrvatskom putovnicom otišao u Zadar i tamo se prijavio hrvatskoj policiji.

“Policija u Hrvatskoj u svakom trenutku zna gdje je on. Sada čeka potjernicu iz BiH. On je spreman da nastavi da služi dalje kaznu u Hrvatskoj”, naveo je Marinko Ilijašević.

U Policijskoj upravi Zadar tvrde da nemaju službenih informacija o Cominom slučaju i da ne mogu potvrditi da se on nalazi u Zadru. U Graničnoj policiji BiH tvrde da Como nije izašao iz BiH.

Međunarodna potjernica za Comom još nije raspisana, a Interpol provodi istragu o tome gdje se on točno nalazi i čeka službenu potvrdu iz Hrvatske da je na njenom području.

Ukoliko Dominik Ilijašević Como bude lociran i uhićen, Ministarstvo pravde BiH će na zahtjev nadležnog suda zatražiti njegovo izručenje našoj državi – kazala je Feni glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.
Po njenim riječima, u slučaju da osoba posjeduje državljanstvo druge države, konkretno Hrvatske, postoji mogućnost izdržavanja kazne u toj državi, ali pod određenim uvjetima.

”Uvjet je da nadležni sudski organ druge države prizna presudu izrečenu u BiH”, kazala je Bakić.

Dominik Ilijašević Como je pobjegao iz mostarskog zatvora Ćelovina u kojem se nalazio na odsluženju dugogodišnje zatvorske kazne. Ovog bivšeg zapovjednika kiseljačke specijalne postrojbe HVO-a Maturice, kojeg je Županijski sud u Zenici 2007. godine osudio je na 14 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom u vareškom selu Stupni Do, a naknadno mu je, nakon procesa za zločine na području Kiseljaka, izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina.

http://www.dnevno.ba