Published On: Pet, pro 4th, 2020

ČOLO BEZ USTEZANJA: Novalić treba podnijeti ostavku, Izetbegović treba skloniti suprugu

Članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije Alma Čolo kazala je kako je zabrinuta nakon što je pročitala optužnicu u predmetu Respiratori.

“Vidjela sam da je optužnica prilično obimna i optuženi se terete za niz krivičnih djela koji se tiču zloupotrebe ovlasti. Stvarno sam zabrinuta. Tužitelji znaju s kojim dokazima raspolažu, ali treba sačekati period od potvrđivanja optužnice, odnosno kada optužnica stane na pravnu snagu, ako dobiju status optuženih, naravno da će se o tome morati ozbiljno razgovarati i u SDA”, istakla je Čolo za N1.

Pravosuđe treba slobodno raditi

Komentirajući činjenicu da se u optužnici našla i Jelka Milićević, čime pada u vodu teza SDA da je ovaj slučaj usmjeren protiv Bošnjaka, Čolo je kazala:

“Pravosuđe treba pustiti da slobodno radi, bez obzira od koga je počinjeno djelo. Ako budemo govorili to je atak na Bošnjake, atak na Hrvate ili Srbe, onda nema procesuiranja i slobodnog rada pravosudnih institucija. Procesi trebaju biti zasnovani na zakonitim dokazima i treba biti pravičan postupak za svakog od optuženih. Imamo mogućnost da Misija OSCE-a prati taj postupak i vjerujem da će postupak biti transparentan i zakonit”, rekla je.

Kazala je i da ovaj postupak već ide na štetu SDA.

“Dva ključna čovjeka su optužena, već je nanesena šteta SDA, tako da nisam optimista kako će se sve dalje događati”, komentarisala je.

Na pitanje Komšića zna li ona tko je NN osoba koja je nazvala premijera FBiH Fadila Novalića i tražila da se nabave respiratori, odgovorila je kako ne zna ništa o tom predmetu, izuzev onoga što je čula u medijima te da bi znala išta o tome moraju se svi dokazi imati i da to znaju tužitelji i da će znati obrana.

Rekla je i da se jednom razgovaralo na sjednici SDA o aferi Respiratori.

“Imala sam stav, više kao pravnik, smatram da ne treba optuživati pravosuđe za rad, pravosuđe treba bit nepristrano, da nitko ne treba na njih utjecati i oni moraju taj posao raditi profesionalno. Očekujem da Tužiteljstvo BiH napokon počne profesionalno procesuirati predmete korupcije jer to nije radilo u prethodnom periodu”, istaknula je.

“Mi smo razmatrali Izvještaj OSCE-a koje se zove ‘Sindrom nekažnjivosti’. To je zabrinjavajući Izvještaj da se u BiH ključni akteri korupcije ne procesuiraju. Nema optužnice, pogotovo na najvišim pravosudnim institucijama, kao što su Tužiteljstvo BiH i Tužiteljstvo u RS. Procesi su to koji traju jako dugo, suđenja traju četiri godine za predmete visoke korupcije, za srednje tri godine. Porazni su nalazi koje je OSCE iznio u svom izvještaju”, kazala je Čolo u Danu uživo.

Na pitanje voditelja Zvonka Komšića bi li premijer FBiH Fadil Novalić trebao podnijeti ostavku, što su zatražili iz SDP-a, kazala je da je pred Novalićem jako teška odluka, jer je ova Vlada u tehničkom mandatu.

“Hoće li podnijeti ostavku ne znam, ali on će sigurno biti opterećen obranom svojom jer je složen proces i neće se sigurno završiti u periodu od dvije godine. Stranka treba procijeniti šta je najbolje i šta je u interesu i partije i premijera Novalića”, komentiralaje te dodala:

“Moj stav kao pravnika, da u slučajevima kad se potvrdi optužnica, da svaki visoki funkcioner mora odstupiti s te pozicije kako bi rasteretio političku stranku koju on zastupa na toj poziciji, tako da treba da podnese ostavku Novalić ako se potvrdi optužnica”.

Čolo je komentirala i loš izborni rezultat SDA u Sarajevu, kazavši kako je Narod i Pravda imala kampanju u kojoj je SDA prikazivana kao kriminogena i stranku poistovjećivala je sa aferom „Respiratori“.

„Ljudi onda pribjegnu da glasaju za nešto drugo. Glasaju protiv postojećih i biraju nove strukture.

SDA je možda pogriješila prilikom kandidiranja nekih osoba za načelničke pozicije. Afere “Respiratori” i „Asim“ nisu nam išle u prilog, moždna smo pogriješili i pri izboru kadrova u Županijski odbor SDA Sarajevo. Ne možemo reći da je nešto dobro, ako nije. Ovo nije dobro“, kazala je Čolo.

Imam pravo na stav

Na pitanje je li s tim stavom u manjini u SDA, Čolo je kazala kako vjerojatno jeste, ali da još nije isprobala svoj stav jer nije bilo sjednice Predsjedništva stranke.

„Dugo sam u SDA, od 1993. i imam pravo na stav. Ne mogu reći da je SDA ostvarila dobar izborni rezultat.

Mislim i da je Edhem Bičakčić dao dobre savjete predsjedniku Izetbegoviću. Bičakčić je rekao da supruge lidera utječu na muževe. Pametna i obrazovana žena može suprugu dati savjet. Na predsjedniku je velika odgovornost da prosudi je li dobro da on i supruga budu u rukovodstvu SDA istovremeno. Nisam za to da obiteljske veze preovladavaju političkim strankama. Izetbegović je dobar političar, netko tko je od integriteta i mislim da mu tu ne treba pomoć, da se i njegova supruga bavi tim poslom istovremeno. Prvenstveno jer ima puno obveza mimo politike i mislim da je to dovoljno“, kazala je Čolo.

Govoreći o nedavnom sukobu Izetbegovića i Denisa Zvizdića, Čolo je kazala kako ne treba napadati nekoga tko je dobar u obavljanju svog posla.

Na kraju je kazala da ona iznosi svoje mišljenje i da govori otvoreno o svemu te da je ne zanimaju eventualne posljedice. /HMS/