Published On: Pon, pro 17th, 2018

ČOLAK ZA HMS: Neke poruke iz Sarajeva u vezi s Deklaracijom graniče sa zdravim razumom

Poruke nekih bošnjačkih stranaka i udruga da se Republika Hrvatska donošenjem Deklaracije o položaju Hrvata u BiH  miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine su neprihvatljive, apsolutno neutemeljene i one zaista ne pridonose ničemu. Hrvatska je potpisnica i Daytonskog i Washingtonskog sporazuma te temeljem svojega Ustava ima pravo i dužnost brinuti se o položaju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je Bariša Čolak, član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a BiH u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

Čolak je izrazio zadovoljstvo što je Deklaracija usvojena. “Da ona i nije usvojena, a da se samo u Hrvatskome saboru razgovaralo o problemima koje Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju, a time i čitava BiH to je veliko. Neka me netko demantira, ali ne sjećam se kada se toliko u Hrvatskome saboru govorilo o ovim problemima u BiH. Problemi se tiču, kako položaja i prava Hrvata u njoj, tako i cijele Bosne i Hercegovine. Deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini obvezuje hrvatske institucije da će raditi i djelovati po onome što je napisano u toj rezoluciji i da će jedanput godišnje izvještavati Hrvatski sabor o tome što je napravljeno. Deklaracija također odašilje vrlo značajnu poruku na međunarodnome planu”, rekao je Čolak.

Upitan da komentira poruke i reakcije  nekih bošnjačkih političkih stranaka kao i udruga građana nakon što je Sabor Republike hrvatske donio deklaraciju o položaju Hrvata u BiH Čolak ističe da su, najblaže kazano, te poruke neprihvatljive, apsolutno neutemeljene i one zaista ne pridonose ničemu.

“Konačno bi trebalo shvatiti da ovdje postoji problem i da ga treba rješavati, a ne se tako ignorantski prema njemu odnositi i u konačnici ga ignorirati. Naime, posebice neke od poruka graniče sa zdravim razumom. Onima koji imputiraju Hrvatskoj kako se miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine Čolak je poručio da u Deklaraciji pročitaju za što se točno Hrvatska zalaže i ima li tu bilo što je protivno nastojanju europskih institucija počevši od Europskog vijeća, Europskog parlamenta. Hrvatska je potpisnica i Daytonskog i Washingtonskog sporazuma te temeljem svojega Ustava ima pravo i dužnost brinuti se o položaju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvatska poziva da se provedu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Europskog suda za ljudska prava i, konačno, poziva da bih krene europskim i euroatlantskim putem. Ako hoće biti dobronamjerni morali bi shvatiti da BiH zaista nema većeg prijatelja na europskom i euroatlantskom putu od Hrvatske”, rekao je Čolak za Hrvatski Medijski Servis.

Osvrnuo se i na reakcije bošnjačkih stranaka te onih koji sebe nazivaju intelektualcima, a među kojima, nažalost, ima i onih asimiliranih Hrvata koji Hrvatskoj imputiraju da s miješa u unutarnje stvari u Bosni i Hercegovini, udara na njen suverenitet i vrši agresiju. „Oni ne žele shvatiti kakva je to situacija u Bosni i Hercegovini i kome ona odgovara. Tvrdim da, ne samo da ona ne odgovara Hrvatima, već ona ne odgovara nikome.

Komentirajući to što je hrvatskom narodu u BiH po treći put nametnut član Predsjedništva BiH dominantno glasovima Bošnjaka, Čolak kaže da ne  samo da nije dobro, pošteno, moralno i normalno da bošnjački narod bira Hrvatima njihove predstavnike u tijela zastupanja koja su ustavom predviđena kao takva; domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Dok to bude moguće mi ćemo se, smatra Čolak, valjati u kaljuži.

“Očigledno je da su se i neki iz našega naroda uklopili u tu velikobošnjačku politiku što zaista ne vodi ničemu, ali to njima na obraz”, kazao je Čolak.

Optužbe da se Hrvatska miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine Čolak odbacuju te govori da upravo hrvatska poziva na poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

„Sada je odjednom grijeh pozivati da se provedu odluke Ustavnoga suda dok Hrvatsku optužuju za miješanje u unutarnje stvari i dijeljenje Bosne i Hercegovine dok se Hrvatska upravo poziva na to da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH“, rekao je član kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za HMS.

Čolak je bošnjačku politiku ocijenio licemjernom podsjećajući na njihovo protivljenje Rezoluciji Europskog parlamenta iz 2017. godine koji je pozvao Bosnu i Hercegovinu na primjene načela federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja.

„Isključivo bošnjačkim glasovima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH usvojena je rezolucija o osudi inicijativa za federalizacijom države i entiteta kojom se u potpunosti odbacuje ta rezolucija Europskog parlamenta, a ti isti se, ko naime, zalažu za europski put i europske integracije. Zbog toga nas ne treba čuditi da su ovakve reakcije i prema rezoluciji Hrvatskoga sabora“ rekao je Čolak te dodao:

„Neki ugledni članovi bošnjačkih stranaka rekli su `hvala Europi ako će nam slati takve poruke`. Europa nam je poslala poruku da se u ovoj državi moramo međusobno uvažavati i priznavati te da moramo biti ravnopravni, a ne da je netko ravnopravniji od drugih kao što bi ovi htjeli. Osnovni je problem osigurati vladanje nad drugima“, zaključio je Čolak./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare