Published On: Čet, pro 6th, 2018

ČOLAK: Sastanak HDZ-a s SDA je kakav-takav korak ka relaksaciji hrvatsko-bošnjačkih odnosa

Mora se znati da su danas bošnjački politički predstavnici žrtve vlastite javnosti, iako su je oni sami kreirali. Oni su ti koji su u prethodnim periodima tako snažno bombardirali bošnjačku javnost nebuloznim tezama o Hrvatima kao neprijateljima BiH, da su danas u situaciji da ih se napada ako samo i razgovaraju s Hrvatima, pojasnio je Čolak.

Sastanak s SDA je barem protekao u konstruktivnoj atmosferi i barem je pokušano da se sagleda cjelokupna politička situacija u zemlji, rekao je Bariša Čolak, dužnosnik HDZ-a BiH i predsjednik Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Teško je bilo očekivati da će se odmah doći do nekih velikih pomaka, istaknuo je,ali ovo je prvi službeni sastanak u nakon posljednjih izbora.

„To posebno dolazi do izražaja ako se zna da se u sarajevskoj javnosti i dalje snažno sotoniziraju hrvatski politički predstavnicima. Pri tom se zanemaruju činjenica da blok  stranaka Hrvatskog narodnog sabora ima apsolutnu podršku hrvatskog naroda u BiH. U tom smislu, ovo što je učinila SDA je ipak kakav-takav pomak u političkim odnosima“, izjavio je Čolak.

U petak su se, podsjećamo, u Mostaru susrela izaslanstva SDA i HDZ-a BiH predvođena Izetbegovićem i Čovićem. Izetbegović je nakon sastanka rekao kako je moguće pomiriti nacionalna i individualna prava, dok je Čović naglasio kako se vlast niti na jednoj razini neće moći uspostaviti bez stranaka HNS-a.

„Mora se znati da su danas bošnjački politički predstavnici žrtve vlastite javnosti, iako su je oni sami kreirali. Oni su ti koji su u prethodnim periodima tako snažno bombardirali bošnjačku javnost nebuloznim tezama o Hrvatima kao neprijateljima BiH, da su danas u situaciji da ih se napada ako samo i razgovaraju s Hrvatima“, pojasnio je Čolak.

To je posljedica toga, veli, što su samo sebe prikazivali kao nekakve  zagovornike opstanka BiH, dok su im svi drugi bili neprijatelji.

„Pošto se takva klima stvarala godinama, danas im je teško svojoj javnosti objasniti zbog čega uopće i razgovaraju s predstavnicima drugih naroda. I sam sam svjedočio više puta kako bošnjački politički predstavnici odbijaju neke prijedloge samo zbog toga što se plaše reakcije svoje javnosti. Na određeni način to je razumljivo dok traje predizborna kampanja, ali evo izbori su prošli, a oni se i dalje plaše reakcija javnosti“, istaknuo je.

Ipak, dodao je, ovaj posjedni razgovor SDA i HDZ-a je bio u funkciji kakve-takve relaksacije odnosa.

„U BiH se treba prihvatiti realno stanje i ono što piše u Ustavu BiH i Daytonskom mirovnom sporazumu. Krizu više ne treba produbljivati, posebno jer nam se ona događa u redovitim ciklusima“, rekao je Čolak.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare