Published On: Pet, lip 2nd, 2017

ČOLAK U SLOVENIJI: Jednodomni parlamentarni sustav u višenacionalnim državama najčešće dovodi do majorizacije

Uloga gornjih domova parlamenata značajno doprinosi promoviranju europskih vrijednosti i učvršćivanju demokracije u europskim državama, posebno u vrijeme suočavanja s ozbiljnim izazovima poput terorizma i izbjegličke krize, zaključeno je na 18. sjednici Asocijacije europskih senata koja je danas završena na Brdu kod Kranja u Sloveniji, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na dvodnevnom skupu, u čijem su radu sudjelovali predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić, raspravljano je o potrebi i mogućnostima uspostavljanja Europskog senata, odnosno gornjeg doma Europskog parlamenta, kao i o izazovima s kojima se danas suočavaju europski senati.

U svom obraćanju predsjednicima i predstavnicima senata iz 15 europskih država, predsjedavajući Čolak podsjetio je na činjenicu kako PSBiH, kao dvodomna institucija, svojim ustavnim položajem, strukturom i nadležnostima odražava karakter Bosne i Hercegovine kao složene državne zajednice uspostavljene Daytonskim mirovnim sporazumom.

Ističući punu ravnopravnost domova Parlamentarne skupštine BiH i specifičnu ustavnu ulogu Doma naroda u zaštiti vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda, Čolak je rekao da je pitanje vitalnog nacionalnog interesa u ovom domu pokrenuto ukupno 15 puta, od čega je Klub Bošnjaka to pravo koristio 13 puta, Klub Hrvata dva puta, dok Klub Srba nije koristio tu mogućnost jer imaju dvostruki “veto” u oba doma PSBiH.

Upozoravajući na nužnost provođenja reforme Ustava i izbornog zakonodavstva BiH kako bi bio osiguran legitimitet izbora članova Predsjedništva BiH i zastupnika u domove naroda, Čolak se založio i za povećanje broja zastupnika u Domu naroda PSBiH, što bi, kako je rekao, doprinijelo boljoj organizaciji i efikasnosti PSBiH kao najviše zakonodavne institucije u državi.

Po riječima Čolaka, jednodomni parlamentarni sustav, zasnovan na načelu jedan čovjek – jedan glas, u višenacionalnim državama najčešće dovodi do majorizacije manje brojnijeg naroda.

– Stoga ulogu i značaj senata, posebno u višenacionalnim državama, nikako ne treba dovoditi u pitanje – zaključio je predsjedavajući Čolak.

Sudionicima sjednice obratio se i premijer Slovenije Miro Cerar, predsjednici senata Austrije, Belgije, Češke, Luksemburga, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, zamjenik predsjednice Savjeta Ruske Federacije, kao i tajnica Senata Francuske.

Narednu, 19. sjednicu Asocijacije europskih senata, organizirat će iduće godine Senat Rumunjske./HMS/