Published On: Pet, svi 13th, 2022

ČOLAK: Šaljemo zahtjev za redizajn unutarnje strukture BIH

Tijekom gostovanja na BHRT-u, Čolaku je postavljeno pitanje hoće li Hrvatski narodni sabor (HNS) dostaviti svoj prijedlog izmjena Ustava BiH i zakona kojim bi bili definirano novo institucionalno i teritorijalno reorganiziranje BiH.

“Pa ne znam kad će to biti i kako će biti, ali u svakom slučaju da će se ta tema aktualizirati, to je nedvojbeno. Čak i kada ne bi bilo ovakve trusne političke situacije u BiH, mislim da moramo ozbiljno razgovarati jer previše vremena je prošlo od Daytona do danas, a mi stagniramo i ne idemo naprijed. Susjedi koji su bili iza nas, na našu žalost, a na njihovu sreću, su napravili daleko više. Treba raditi na tome da bi se dobio funkcionalniji okvir koji bi bio prihvatljiv za sva tri naroda u BiH i građanima BiH koji bi BiH učinio funkcionalnijom državom, koja bi se približila europskim standardima”, rekao je Čolak.

Na opasku da ako njihov prijedlog ne stigne u parlamentarnu proceduru, sve ostalo bi se smatralo nelegalnim aktivnostima, član HDZ-a kaže:

“Tu treba napraviti i pravne i političke korake. Bez imalo dvojbe, ti koraci moraju biti u skladu s europskim standardima, međunarodnim konvencijama i naravno s Ustavom BiH. Sve drugo bi vodilo nečemu što može proizvesti još veće tenzije u BiH. Svjesni smo da to ne možemo sami napraviti, da za to treba politička volja i drugih u BiH, ali zaista cijenimo da je previše vremena prošlo i ništa se nije napravilo. Mislimo da u ovoj fazi društva i države BIH, ako bismo napravili ove iskorake u institucionalnom smislu i popravili položaj Hrvata kroz izborni zakon, ostavio bi se prostor za neko drugo vrijeme. Ako dođe do ovoga, bit će nužno priskupiti određenim pravim koracima, a politički će se ostvarivati na prostoru BiH, ali i izvan BiH”, kazao je.

Čolak je za ovakvu političku situaciju u BiH okrivio i međunarodnu zajednicu, kao i domaće političare te smatra da bi možda bila potrebna i nova međunarodna arbitraža.

“Neki potezi međunarodne zajednice su doprinijeli da se danas nalazimo gdje jesmo, ali ne amnestiram ni domaće lidere političkih stranaka. Naprosto, došlo je vrijeme da se kaže kakvu BiH želimo. Nisam siguran da su do sada svi akteri u državi bili opredijeljeni zaista za izgradnju BiH na temelju Daytonskog mirovnog sporazuma”, mišljenja je Čolak.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
11 dana prije

Hrvati komšije će naprijed ne sumnjam a ni muslimani s baketom samo u propast srljamo i izolaciju

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
11 dana prije

Dok god budu živili mesić ,šeks ,granić,pusić,manolić i ostali fosili ,nikad hrvatska neće imati svoje ja ,niti će krenuti naprijed.
Ovi oronuli starci ne samo da su upropastili hrvate u BiH ,oni će dokrajčiti sa svojom politikom i Hrvatsku i to vrlo brzo .
Hrvatskom mlati MZ kako njoj paše a ovi fosili klimaju glavom.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 dana prije

Ovaj ti je također fosil sa tursko-udbaškim prezimenom !

OdroN _ na _ puTu
OdroN _ na _ puTu
11 dana prije

U glavni grad Bosne i Hercegovine u narednih nekoliko dana trebao bi doputovati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.
Uprkos tome što neće biti otvorena nova runda pregovora o izbornoj reformi, evropski zvaničnici pripremaju “zajedničku izjavu” o nastavku izborne reforme nakon završetka oktobarskih izbora.

Anonimac
Anonimac
11 dana prije

Minimum minimuma i upitno koliko je i to uopće dovoljno da se očuva konstitutivnost Hrvata u BiH, a da se ne provocira USA, EU, MZ SDA i ostali muslimanski satrapi.

Kiklop
Kiklop
11 dana prije

Colak , ima li i jedan Hrvat u bih da ti vjeruje.Laz i obecanja slusamo vec 26 godina.Hvala na svemu dosta vas je…

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Kiklop
11 dana prije

Nije dosta. Previse je.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
10 dana prije

Lajk i tebi !

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Kiklop
10 dana prije

Lajk

Blanka
Blanka
11 dana prije

Bit ce drug Barisa ovaj tjedan dezurni u partijskom info komesarijatu. Zanimljivo, kad je god prodje tjedan laprdanja druga “Plan B”, odm’a dolazi tjedan druga Barise 🙂 I onda se takmice tko ce od njih dva izvalit vecu predizbornu glupost 🙂

Jel drug PreCjednik I dalje na nepoznatoj lokaciji, zna li se sta?

Blanka
Blanka
11 dana prije

Vidim, citam na Dnoskoku orkesteitrirane jalove i beskorisne izjave drugova Branka Mik.., ovaj Barise Colaka I druga Milanka Renov…, ovaj Cvitanovica, cija je jedina svrha bacanja dimnih bombi u predizborni javni prostor.

Najnovija invencija Partijsko udbaskog medijskoga spina I hvatanja smjera predizborne kampanje zapravo ne sluzi nicemu osim najnovijem zamlacivanju biraca ne bi li notorno klepto drustvance nekako zadezalo status quo I debelo poljuljano povjerenje nakon svih prognoza vidioca i asistenata mu u partiji neposenih namjera.

Hoce li ukrupnjavanje, sve I da bosnjaci ne potegnu vitalni nac interes rijesiti izborni zakon? Nece!
Davno obecani Hrvatski JAVNI TV SERVIS?
Nece!

Neka netko pojasni koja je svrha trolanje ovoga notornog dvojca pistena sa lanca?

Anonimac
Anonimac
10 dana prije

Samo Herceg Bosna, svak u svoj tor….