Published On: Pet, tra 28th, 2017

ČOLAK: Potrebno hitno promijeniti Izborni zakon kako bi stabilizirali političku situaciju

Izaslanici hrvatskog naroda uputili su u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku izmjene Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Prijedlog su podnijeli izaslanici Martin Raguž, Ljilja Zovko, Zdenka Džambas, Bariša Čolak i Mario Karamatić.

Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH upućen je i u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a kako je ranije priopćeno predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, implementira se Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine U-23/14, tj. izbor izaslanika u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, te Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine U-9/09 koja se tiče izbora u gradu Mostaru.

Kako je u razgovoru za Avaz.ba rekao Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda BiH, teško je bilo što očekivati i da će vidjeti u četvrtak na samom zasjedanju.

Tri cjeline

– Imamo dobre, iskrene namjere da konačno dođemo do rješenja koja će koliko-toliko stabilizirati  političku situaciju. Ističe nam vrijeme, predugo smo u ovom procesu i razgovaramo. To je odluka ne samo Hrvatske demokratske zajednice nego i Hrvatskog narodnog sabora da se ponudi konkretno rješenje na Izmjene i dopune Izbornog zakona koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, na izbor izaslanika za Dom naroda i na provedbu izbora u Mostaru – kazao je Čolak.

Istaknuo je da su svi ti prijedlozi poznati njihovim partnerima i javnosti jer se dugo o tome razgovara.

On je naglasio kako je izuzetno bitno da se svi politički akteri u BiH ozbiljno pozabave ovim pitanjem, naročito zbog presude Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda. Čolak je naveo kako se ovaj posao mora okončati u iduća dva mjeseca jer bi tada Ustavni sud BiH mogao izbrisati osporene članke Izbornog zakona.

– Očekujem da ćemo biti na visini zadatka i da ćemo uspjeti napraviti te izmjene, jer u protivnom ne vidim mogućnost da ćemo mirno dočekati naredne izbore, a kada kažem mirno mislim na unaprijed definirana pravila po kojima ćemo provesti izbore. Jer ovim Prijedlogom koji mi nudimo, odnosno Izmjenama i dopunama provode se dvije odluke Ustavnog suda BiH. Jedna je vezana za izbor izaslanika za Dom naroda, a druga za izbore u Mostaru – rekao je Čolak.

Vrijeme curi

No, ranije su zastupnici sarajevskih stranaka upozorili kako neće podržati razmatranje Izbornog zakona u hitnoj proceduri.

– To ćemo vidjeti na samoj sjednici. Mislimo da je materija već toliko poznata svima njima da to nema apsolutno nikakve složenosti. Mislimo da je konačno došlo vrijeme i da se poštuju odluke Ustavnog suda. Mi očekujemo da se to podrži i da zakon prođe – naglasio je Čolak.

Zaključio je kako vrijeme curi te kako se izmjene Izbornog zakona moraju usvojiti što prije, tim više što se približava izborna godina./HMS/