Published On: Sri, tra 27th, 2022

Čolak pojasnio zašto HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona ne rješava presudu Sejdić-Finci

U tijeku je sjednica Dom naroda Parlamenta BiH na kojoj se raspravlja o HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona. Zamjenik predsjedatelja Kluba izaslanika hrvatskog naroda kazao je kako izmjene Izbornog zakona nisu cjelovite jer za to više nema vremena.

– Činjenica je da u trenutnom Izbornom zakonu ne postoji procedura načina izbora Doma naroda Federacije, a samim tim ni državnog Doma naroda. Član 20. 16. A je Ustavni sud proglasio neustavnim, pa ga onda stavio izvan snage. Zašto hitna procedura? Zato što nema više vremena. Zašto nisu cjelovite izmjene Izbornog zakona? Zato što nema vremena za promjenu Ustava BiH, zašto je potrebno osigurati dvotrećinsku većinu u Parlamentu, te provesti javnu raspravu. Zato se ovim neće riješiti presude Europskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić-Finci i ostalih, što ne znači da nismo opredjeljeni za njihovo rješenje – rekao je Čolak.

Dodao je kako su zbog toga predložene izmjene Izbornog zakona bile ograničene na postojeći Ustav, prenosi Avaz.

– Ove izmjene jamče legitimnost svih konstitutivnih naroda, čime se jamči da mnogobrojniji narod neće imati dominaciju. Ovim se poštuje da je natkrovljujuće načelo BiH konstititutivnost – poručio je.

Čolak smatra da su ove izmjene korak bliže Europskoj uniji./HMS/

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Supersrbo
Supersrbo
27 dana prije

Evo da još jednom.Sejdix Finci presuda jasno kaže da se omogući i ostalima da se kandiduje.Pa fino dodate u izborni zakon i pojam OSTALI.Iz RSa jedan Srbin ili iz reda ostalih.Tako i u Federaciji.I rijesen problem samo što će Sad Komsic da se izjašnjava kao ostali I da se kandiduje.Hhahahahah

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
27 dana prije

Da smo kojim slucajem dozvolili da prezivi,u zlocinackoj tvorevini,takozvanoj hb ne bi postojao niti jedan ziv musliman ili dzamija.
To je politika koju i danas nastoje provesti. Ali,ovdje se mi pitamo. Kako smo sahraniöi zöocinacku tvorevinu tako cemo i ove bijedne pokusaje stvaranja neke minijaturne endeha.
Zivio nam lijepi dzihad i bratska republika Turska!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
27 dana prije

Ne s.e.r.i..Želite mudžahedinsku BIH ,ali neće moći .
Taj džihad povedi u svojoj kući i.d.i.ote zatucani.

Phoenix
Phoenix
27 dana prije

Nije usvojena Deklaracija osuda Ruske agresije!
Ruski igraci Dodik- Covic opet bili protiv…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
27 dana prije

Druže nisi razumio, glasalo se da se prijedlozi onoga politikanta Bećirovića uvrste u dnevni red, što je odbijeno jer dolazi iz redova oporbe ili opozicije. Da je predložio bilo šta drugo isto bi bilo.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
27 dana prije

Eto ti si razumio pametnjakovici, iz dana u dan seruckas a IQ iznad prosjeka malog djeteta.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
27 dana prije

Mrš na klix ,to je tvoj nivo.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
27 dana prije

To su muslimanske floskule za malu djecu. Da je vama do osude ruske agresije na Ukrajinu, vi bi uveli sankcije Rusiji tako što ne bi kupovali njihov plin i naftu.