Published On: Čet, lis 7th, 2021

ČOLAK: Ni jedna presuda Europskog suda ne traži ukidanje etničkog predznaka

Izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak kazao je da se BiH nalazi u jednoj od najvećih kriza od Daytona do danas.

“Sada je to do institucija, što će koja napraviti ne znam ali vidite i sami kakvo je stanje u institucijama. Sve je u izvjesnom zastoju, mi se nalazimo u jednoj od najvećih kriza od Daytona do danas. Nadam se da će početi s radom institucije jer je bez toga iluzorno očekivati bilo kakav napredak“, kazao je Čolak za N1 televiziju i dodao:

“Svjedoci smo činjenice da jedan broj zemalja EU i nije baš za proširenje, pa ako je i suditi po izjavi gospođe Merkel a rekla da ni njoj nije prihvatljiv sam datum pristupanja, svaka zemlja koja želi pristupiti EU treba ispuniti određene kriterije”.

Upitan što misli o prijedlogu američkog izaslanika Palmera o ukidanju etničkog prefiksa u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, kako bi se provele presude Europskog suda za ljudska prava Čolak je podsjetio:

“Ni jedna presuda Europskog suda ne traži ukidanje etničkog predznaka kao što ne traži ni bilo kakvu vladavinu većine, nego da se harmoniziraju odnosu između konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH. Radi se o tri kontitutivna naroda, to je u različitim oblicima, imenici ili pridjevu kada su u pitanju Bošnjaci, odnosno Hrvati u samom Ustavu najmanje istaknuto 16 puta“.

Upitan mogu li se političari u BiH samo dogovoriti o izmjenama Izbornog zakona, Čolak je kazao:

“Ja mislim da bi najbolje bilo kad bi smo mogli sami, ali treba biti objektivan i reći da to neće ići bez određene vrste medijacije međunarodnih predstavnika ovdje. Bez toga naprosto neće ići, postoje politički akteri u ovoj državi kojima nije stalo da se bilo što promijeni.One politike koje nastoje da se ništa ne promijeni nažalost žele zadržati status quo, ali ne znam koliko su svjesni činjenice da time štete ne samo Hrvatima u BiH nego po mom sudu rade izravno protiv BiH”.

Dodao je da je jedino rješenje razgovor.

“Mislim da je jedino rješenje razgovor, dogovor i prihvaćanje rješenja o kojima smo se usuglasili ukoliko nemamo nekih boljih rješenja u kojima se možemo usuglasiti, kazao je Čolak.

 

 

guest
nije obvezno
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x