Čolak nakon razgovora sa Schulcom: Paralelno sa socioekonomskim, važno je raditi i na ustavnim reformama

BiH i Zapadni Balkan dio su Europe i potrebno je učiniti sve da taj dio Europe na karti prestane biti mrlja, da prestane biti dio Europe koji nije u europskim institucijama, poručeno je nakon sastanka predsjednika Europskog parlamenta (EP) Martina Schulza s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Schulz je danas doputovao u dvodnevnu posjetu BiH, a prvi radni susret imao je s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak izrazio je zadovoljstvo što je predsjednik EP u posjeti BiH.

“Danas je to vrlo važno jer posjeta, po mom sudu, dolazi u jednom vrlo ključnom trenutku za BiH, važnom trenutku kada započinjemo reformski proces i kada BiH treba konačno ubrzanim koracima krenuti ka euroatlantskim integracijama”, istakao je Čolak.

Prema njegovim riječima, razgovarali su o problemima koji jesu u BiH, o potrebi što bržih reformi, prije svega, u socioekonomskoj sferi, u sferi održivog razvoja, u sferi stvaranja novih radnih mjesta.

Podsjetio je da je današnja sjednica Doma naroda u jednom dijelu pomogla usvajajući bitne sporazume.

Podsjetio je da Shculz nije samo u posjeti BiH nego u cijeloj regiji što znači da je i EP kao i EK, europske institucije živo zainteresirane da cijela regija krene što je moguće prije europskim putem.

“Nama je jako bitno da pored ovih socioekonomskih reformi i vladavine prava i svega onoga što je nama nužno da istovremeno ili paralelno probamo raditi na ustavnim reformama, našem izbornom zakonodavstvu i svemu onome što je također nužna pretpostavka da bi BiH što prije postala održivom državom, da bi što prije postala perspektivnom državom”, naglasio je Čolak.

Izrazio je nadu i uvjerenje da europske institucije imaju blagonaklon pogled prema BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović istakao je da dolazak predsjednika EP u BiH govori o potpunoj posvećenost svih institucija EU za bržim kretanjem BiH na putu njenog članstva u europskim institucijama.

“BiH i Zapadni Balkan dio su Europe i potrebno je učiniti sve da taj dio Europe na karti prestane biti mrlja, da prestane biti dio Europe koji nije u europskim institucijama. Današnja poruka Shculza je da EP i EU želi što prije jaku BiH u evropskim institucijama i ja mu se na tome zahvaljujem”, istakao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, danas su razgovarali o brojnim temama koje se tiču odnosa EU i BiH, o obvezama koje ima BiH nakon novog pristupa EU, o reformskoj agendi kao i o referendumu o kojem se danas raspravlja u Narodnoj skupštini RS-a, nezaposlenosti, borbi protiv terorizma.

Schulz je nakon sastanka podsjetio da je Dom naroda danas usvojio financijski instrument za IPU što je vrlo bitno u ekonomskom smislu, otvaranja novih radnih mjesta.

“To je vrlo važan korak. Razgovarali smo o vrlo bitnim problemima, a jedan od najvažnijih jeste pitanje visoke nezaposlenosti ne samo u BiH nego u Europi inače, posebno kada se radi o mladim i obrazovanim ljudima. Ovdje je ta stopa čak 60 posto i mi se zajednički moramo boriti protiv ovog trenda”, istakao je Schulz.

Prema njegovim riječima, kada se radi o ekonomsklom rastu i razvoju u zemlji veoma važno je pitanje zapošljavanja, otvaranje radnih mjesta. Poručio je da se mora dati šansa budućim generacijama.

Schulz je kazao da su govorili i o svjetskom izazovu, a to je borba protiv terorizma koja zahtijeva snažnu suradnju svih sigurnosnih struktura u svijetu.

“Govorili smo i o vrlo važnoj debati koja se odvija u Narodnoj skupštini RS-a, a to je pitanje referenduma”, naglasio je Schulz.

Prema njegovim riječima, referendumi se normalo organiziraju kada je odluka koja se treba donijeti toliko fundamentalna i bitna da Parlament kaže da ne može biti jedini odgovorni za ovu odluku te da se mora konsultirati s narodom.

“Ovo je moje osobno mišljenje, ali vjerujem i smatram da se odgovorni političari opredjeljuju za referendum samo ako se radi o fundamentalnom pitanju. Ako političari odlučuju da provedu referendum iz nekih taktičkih razloga onda to može dovesti do fundamentalnih problema”, istakao je Schulz.

Podsjetio je i na referenedum u Grčkoj, ali i na onaj koji se približava u Ujedinjenom Kraljevstvu. Shculz je naglasio da je vrlo važna suradnja između EP i Parlamenta BiH.

Inače, programom posjete predviđen je i sastanak s članovima Predsjedništva, te u četvrtak, 16. srpnja, s predsjedavajućim Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH. Sastat će se i sa studentima u BiH. /AA /HMS/

more recommended stories