Published On: Pon, tra 25th, 2022

ČOLAK: Jedini razlog za nedolazak na sjednicu bio bi opstrukcija

O žurnoj sjednici Doma naroda PSBiH na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH, ali i o onome što predstoji ako takav prijedlog ne dobije podršku, za N1 je govorio izaslanik Bariša Čolak (HDZ).

Osvrnuo se i na današnju potvrdu o legitimnosti članova Središnjeg izbornog povjerenstva koja je stigla iz Suda BiH, za koju dodaje kako je “simptomatično što stiže pred zakazanu sjednicu”.

Sud Bosne i Hercegovine danas je donio presudu u kojoj je navedeno da su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) izabrani u skladu s Izbornim zakonom, a što je, između ostalih, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osporavala posljednje dvije godine.

“Simptomatično je da se to objavljuje baš danas. Iz razloga što mi prekosutra idemo s prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH”, govori Čolak dodajući kako ovo pitanje još uvijek nije riješeno jer se radi o prvostupanjskoj odluci.

Na upit hoće li, usprkos dosadašnjem HDZ-ovom inzistiranju da članovi SIP-a nisu izabrani u skladu sa zakonom, prihvatiti drugostupanjsku odluku Suda BiH kada ugleda svjetlo dana, Čolak dodaje kako će se odluke, kakve god da budu, morati prihvatiti bez dileme, iako napominje i na mogućnost obraćanja Ustavnom sudu BiH.

Čolak u programu N1 tvrdi kako je “očigledno da su u ovom slučaju vršeni i određeni pritisci na Sud Bosne i Hercegovine”.

“Veleposlanica Kathleen Kavalec je još prije dva mjeseca tvrdila da je sve riješeno na Sudu BiH”, odgovorio je kratko, dodajući kako će biti neophodno sačekati drugostupanjsku presudu za dodatne komentare.

Na zahtjev HDZ-a BiH, Dom naroda Parlamenta BiH će na sjednici zakazanoj za srijedu po hitnom postupku razmatrati izmjene Izbornog zakona BiH.

“To je prijedlog, prije svega, HNS-a. On je na tragu naših ranijih prijedloga i razgovora s partnerima u vlasti. Najprije, on će osigurati provedbu izbora na legalan i legitiman način”, priča Čolak.

Tvrdi kako nema informacija da su izaslanici iz kluba Bošnjaka ovog doma tražili otkazivanje sjednice, te da nema razloga da ne bude kvoruma.

“S obzirom da je hitna sjednica, kolege iz kluba Bošnjaka bi trebale doći i kazati svoj stav. Uostalom, mi smo svjesni da, da bi zakon stupio na snagu, mora proći oba doma Parlamenta BiH. Prema tome, ne vidim razloga za nedolazak na sjednicu – jedini razlog bi bio opstrukcija. Ne vjerujem da će kolege iz kluba Bošnjaka napraviti takvo nešto”, navodi izaslanik u Domu naroda.

Podsjećamo, kvorum neophodan za odlučivanje u Domu naroda čini devet od ukupnih petnaest izaslanika, s tim da tri izaslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda moraju biti prisutni kako bi se sjednica uopće mogla održati.

Čolak podcrtava kako ne raspolaže nikakvim informacijama da se izaslanici iz kluba Bošnjaka ne planiraju pojaviti na sjednici, dok je, podsjetimo, iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas stigao zahtjev za otkazivanje sjednice.

“Prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona neprihvatljiv, tražimo da se sjednica Doma naroda PS BiH otkaže”, stoji, između ostalog, u njihovom priopćenju.

S druge strane, podrška je stigla od SNSD-a, pa tako izaslanica Dušanka Majkić danas ističe kako ovakav prijedlog Izbornog zakona BiH rješava sve ključne teme.

“HDZ nikad ne govori o bojkotu predstojećih izbora”

Upitan o tomu što se može očekivati u slučaju da pomenuti prijedlog na sjednici zakazanoj za srijedu ne dobije podršku, te hoće li se ići u bojkot izbora, Čolak navodi kako njegova stranka to ni do sada nije o tome nikada govorila. Kada je, pak, u pitanju opstruiranje sprovedbe izbora u praksi, Čolak se osvrće kratko i na rad ministra financija BiH Vjekoslava Bevande (HDZ).

“Nisam siguran u ovom trenutku što i kako će biti, te koja će sredstva biti korištena. Ali, siguran sam da, ako se izbori raspišu, a sve ide u tom pravcu, da će svaka stranka ponaosob sjesti i zauzeti svoj stav. Konačno će se na Predsjedništvu HNS-a donijeti odluka kako i u kojem pravcu ide dalje”, navodi Čolak.

“Bevanda je profesionalac i ja sam sto posto uvjeren da on neće napraviti ništa što bi bilo protuzakonito”, dodaje sugovornik N1.

Podsjećamo, odluka o raspisivanju Općih izbora u BiH, koji bi trebalo da budu održani u listopadu tekuće godine, biće donesena 4. svibnja.

Odredbama Izbornog zakona BiH propisano je da se sredstva za sprovođenje izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana kada je donesena odluka o raspisivanju izbora.

Dosadašnji zahtjevi SIP-a za osiguravanje novca za njihovu provedbu odbilo je Ministarstvo financija BiH na čelu s Vjekoslavom Bevandom./HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
28 dana prije

Meni se čini da jedan dio islamskih fundamentalista ide na to – osvojiti što više teritorija bez obzira na čiju štetu i stvoriti jedan nukleus – islamsku državu na europskom tlu. I, ako gledamo u perspektivi, ta državica bi bila centar terorizma narednih pedeset godina, ali bi bila i centar ekspanzije islama u Europi, kada i ako gledamo s fundamentalističkog stanovišta. Svakako da bi islamske zemlje tu najviše pomagale. Sutra možemo očekivati jedan od najvećih aerodroma u Europi, jer odatle bi išle sve akcije koje islam zanima, jer je to vjera koja po svojoj logici ekspandira. Ta vjera nikada nije rekla da će stati, nego uvijek da će se širiti. Svijet na islamsku zemlju ne može pristati. Zato Srbija inzistira na državi i srpskoj republici, jer to onda tjera i Muslimane da inzistiraju na svojoj državi”, izjavio je 90 tih HRVATSKI VELEIZDAJNIK I MUSLIMANSKI JARAN STJEPO MESIĆ😁

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
28 dana prije

Dosadni DJIKAN…Ti misliš da Bošnjaci ne pamte dikobrsza obrvu
..

Anonimac
Anonimac
28 dana prije

Ovi HDZ misle da mogu handrit Bosnu bosance i bosnjake još od ALJE pa i sa sinom mu Bakirom..Bake nestaje sa scene…u oktobru..budala…šta će čović i dodig BEZ njega

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
28 dana prije

A šta ste vi mislili,da će te vječno hrvatima birati predstavnike E neće moći ove noći .Došao je kraj vašem licemjerstvu .