Published On: Wed, Aug 19th, 2015

COCO CHANEL – žena koja je stvarala vlastita pravila

“Najhrabriji je čin, još uvijek, misliti svojom glavom. Naglas.”
Čak i ako ne znate niti riječi francuskog, dovoljno je pogledati prvih par minutaintervjua s Coco Chanel snimljenog 1969. godine (transkript) da doživite dojam koji je ostavljala ova mršava, direktna i odrješita mademoiselle.
Pripisuje joj se oslobođenje žena od korzeta; odjenula ih je u jednostavnu i praktičnu odjeću (inspiriranu garderobom svojih ljubavnika) i time ih oslobodila ne samo od krutih i nepraktičnih odjevnih kombinacija, već i od neudobnog i sputanog načina života. Coco si je time priskrbila titulu jedne od (modnih) pionirki feminizma.
Najpoznatija kao modna dizajnerica, u svom je radu težila ka jednostavnosti i praktičnosti, no, život koji je vodila, njezini stavovi i razmišljanja puno su pitoreskniji, nestalniji i dinamičniji od njezinih radova. Već samo ime koje je izabrala, Coco, priča dvije priče. Po prvoj, ime je dobila po pjesmama koje je izvodila nastupajući u cabaretu. Po drugoj, nadimak je zaslužila jer je organizirala najbolje kokainske zabave u Parizu.
Coco Chanel, pravim imenom Gabrielle Bonheur Chanel, rođena je 19.08.1883. godine. Odrasla je u neimaštini, a nakon smrti majke, u dobi od 15 godina, poslana je u sirotište. Tamo je naučila šivati, a po izlasku je zarađivala kao švelja. Navečer, kada nije šivala, pjevala je u caberetu pod umjetničkim imenom Coco. Bila je osrednja pjevačica stoga je već nakon nekoliko godina odustala od ove karijere.
Ipak, nastupi u cabareima omogućili su joj da upozna bogatog nasljednika Étienne Balsana. Coco i Balsan postali su ljubavnici, a on joj je pomogao otvoriti prvu trgovinu te ju je predstavio pariškom društvu. 1909. upoznao ju je i s Englezom Arthurom “Boy” Chapelom, polo igračem, koji je postao Cocoin ljubavnik, inspiracija i mecena.

  1. CHAPEL JOJ JE OMOGUĆIO KUPNJU PRVOG BUTIKA. VEĆ 1918. USPJELA JE KUPITI CIJELU ZGRADU U JEDNOM OD NAJPOZNATIJIH MODNIH SREDIŠTA PARIZA, A DO 1927. POSJEDOVALA JE PET NEKRETNINA U ISTOJ ULICI.

coco-chanel_cigarette Chapel je poginuo u automobilskoj nesreći 1919. što Coco nikada nije prežalila. U nizu narednih ljubavnika i financijera ističu se i imena vojvode od Westminstera, njemačkog oficira Hansa Gunthera von Dincklagea i skladatelja Igora Stravinskog.
Njezin poslovni duh i poduzetnost bili su neosporni. U Rue Cambon 31 i danas se nalazi butik, na drugom katu smještene su sobe za probe, na trećem njezin stan, a na četvrtom radionica. U stanu nije imala niti jednu spavaću sobu, spavala je u hotelu Ritz koji se nalazi u neposrednoj blizini.
DIZAJNERICA JE OSMISLILA I STUBIŠTE OBLOŽENO OGLEDALIMA S KOJEG JE MOGLA VIDJETI ŠTO SE DOGAĐA NA SVIM KATOVIMA. KAD JE DOLAZILA, SVI PROSTORI MORALI SU BITI NAŠPRICANI PARFEMOM NO.5, A GOVORI SE DA JE PARFEM IME DOBIO JER JOJ JE GATARA REKLA DA JOJ JE 5 SRETAN BROJ. MILIJUNSKA ZARADA LAKO BI MOGLA POTVRDITI GATARINU TVRDNJU.
Modna kuća Chanel danas je jedan od 100 najvrijednijih svjetskih brendova, a vrijednost mu je procijenjena na 7 bilijuna dolara. Ironično, u vlasništvu je Židova, braće Alaina i Gerarda Wertheimer, unuka Pierrea Wertheimera, koji je, na osnovu ugovora sklopljenog zbog širenja kanala prodaje, bio većinski vlasnik parfema Chanel no.5 kojeg se Coco htjela riješiti nakon uspjeha parfema pišući zahtjeve za povratom imovine nacistima koji su bili na vlasti 1941. godine.
cococoMeđutim, Wertheimer je bio brži i mudro je prepisao vlasništvo na francuskog industrijalca Felix Amiota koji ga je čuvao do kraja rata. Kako bi riješili nesuglasice, Weitheimer se obvezao plaćati Coco sve troškove, do najsitnijih, do kraja njenog života.
Nakon njezine smrti 1971. godine, u njezinu ormaru pronađena su samo tri klasična Chanel kompleta. Stvarala je i nosila odjeću koja nije bila trenutna moda, svevremensku, kvalitetnu i za sva godišnja doba.
ZNALA JE DA VELIKA KOLIČINA JEFTINE, NEMUŠTO SKROJENE I SAŠIVENE ODJEĆE NE MOŽE NADOKNADITI PAR “VJEČNIH KOMADA”: DVODJELNI KOMPLET OD DŽERSEJA, MALU CRNU HALJINU, ŠIROKE HLAČE, PRUGICE, BISERE I PARFEM.
Chanelismi, zaštitni znak Coco Chanel izvorno se koriste za opis načina šivanja koje je poznata dizajnerica koristila, a modna kuća Chanel ih i danas koristi. Kolokvijalno, to je naziv za maksime te osebujne, arogantne Francuskinje s vječitom cigaretom u ruci koja od tih epiteta ne bježi jer, kako sama kaže:
“Nije me briga što mislite o meni. Ja o vama uopće ne razmišljam.”