Published On: Sri, ruj 7th, 2016

CNN u posjedu ISIL-ovog plana za Europu: Okrutni lider Abu Ahmad šalje samoubojice da bi 'učinili nešto dobro za Boga'

Američka medijska kuća CNN u posjedu je detaljnog plana islamista koji su izveli napad na Pariz studenog prošle godine i, prema ovom planu, napad je trebao biti razorniji, podrazumijevao je i druge europske države, a trebalo je biti  aktivirano daleko više terorista. Riječ je o dokumentaciji od 90.000 stranica, a koja ja rezultat interne istrage europskih službi na osnovu izvora bliskih napadačima.
U ovoj dokumentaciji nalaze se i neke nove informacije o dvojici uhićenih operativaca, za koje se vjeruje da su planirali napad na Francusku. Također, može se utvrditi i postojanje još jednog osumnjičenog Abida Tabaunija, koji je uhićen tek u lipnju ove godine.
 
“IS je povećao opseg napada”, kaže P.Kruikšenk, analitičar za terorizam, koji još dodaje da je primjetno da su postali izuzetno sofisticirani u planiranju napada.
CNN je mjesecima analizirao dokumentaciju koja sadrži i zaključke, kao i podatke o eksternim operacijama Amn al Hardži, ogranka IS.
 
Europski istražitelji su došli do podataka da je IS prvotno planirala i napasti Nizozemsku, kao i druge mete diljem Francuske, uključujući šoping centre i supermarkete. Navodno su europske obavještajne agencije jednim uhićenjem uspjele  spriječiti daleko veći napad. Tijekom prošle godine uhićena su dvojica operativaca koja je, također, trebalo da se raznesu ispred stadiona u Parizu. Predstavljeni su samo kao Hadadi i Usman, a nekada su izrađivali eksplozivne naprave za pakistansku terorističku skupinu Lashkar e Taiba.
Bili su dio momčadi u kojem su bili Ahmad al Mohamed i Mohamed al mahmod, koji su se kasnije raznijeli ispred stadiona u Parizu.
Nisu se međusobno poznavali, niti su znali što će biti njihova krajnja misija. Prema Hadadijevim riječima, rečeno im je da ih šalju u Francusku “kako bi učinili nešto dobro za Boga”.
Njihovim putovanjem rukovodio je tajnoviti lider iz Sirije, poznat samo kaoAbu Ahmad. On im je osigurao logistiku, povezao ih s krijumčarima ljudima, dao im mobilne telefone te im osigurao lažne sirijske putovnice kojima su putovali kao sirijske izbjeglice.
Kako su prelazili etape puta, tako im je slao novac koristeći cijelu mrežu posrednika. Krenuli su zajedno s izbjeglicama, koje su vodili krijumčari, iz Izmira (Turska) prema Grčkoj.
Međutim, tada ih presreće grčka mornarica. Dvojica koja su se raznijela ispred stadiona nekako su prošla grčku kontrolu i nastavila put kroz Europu. Kada je riječ o Hadadiji i Usmanu, Grci su otkrili da je njihov pasoš krivotvoren i uhitili su ih.
Ovo je značajno jer su njih dvojica spriječena sudjelovati u napadu na Pariz, i samim tim, spriječen je daleko gori scenarij. Oni su nakon mjesec dana pušteni, odakle su otišli put Austrije, točnije u izbjeglički centar u Salzburg.
Tada se počinje spominjati i ime trećeg operativca Tabaunija, porijeklom iz Maroka, koji je bio na putu ka Salzburgu i trebalo je sastati s Hadadijem i Usmanom. Međutim, austrijske vlasti su baš tog dana upale u izbjeglički centar, uhitile Hadadija i Usmana, a Tabuaniju se gubi svaki trag. Policija mu je ušla u trag tek ovog ljeta, kada su ga i uhitili u Belgiji, gdje su ga locirali na osnovu Facebook profila.