Published On: Sri, stu 4th, 2020

CNN: Čak i ako Biden pobijedi, ne možemo se praviti da se Trump nije dogodio

ČAK i ako Joe Biden pobijedi na američkim predsjedničkim izborima, vjerojatno neće moći zaustaviti političke i gospodarske trendove koje je pokrenula Trumpova administracija, piše CNN.

Demokratski kandidat je natuknuo da namjerava SAD ponovno pridružiti Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, pokušati spasiti iranski nuklearni sporazum, okrenuti leđa svjetskim diktatorima, odnositi se prema saveznicima s poštovanjem i pokrenuti globalnu koaliciju koja će se suprotstaviti usponu Kine.

No u slučaju pobjede na izborima, 78-godišnji predsjednik se vjerojatno neće moći toliko baviti vanjskom politikom koliko bi to želio.

Bidenova prva godina mandata bit će većinom posvećena spašavanju zemlje i gospodarstva od posljedica pandemije. A Amerikancima je već dosta uvlačenja u svjetske probleme. Nema šanse da bi sada u Kongresu prošao veliki trgovinski sporazum iz doba Obame poput Transpacifičkog partnerstva (TPP), navodi CNN.

Vanjska politika je već zacementirana?

Dodatno, izgleda da je Amerika zaglavila u dugoročnom sukobu s Kinom, tko god da se nalazio u Bijeloj kući. SAD se ne može pretvarati da se Trump nikada nije dogodio. Strani veleposlanici u Washingtonu upozoravaju da bi vanjskopolitičke trzavice koje su Trumpa dovele na vlast mogle za četiri godine izroditi još jednog nacionalističkog predsjednika. Zašto bi onda protivne snage poput Irana sklapale nove sporazume kada bi se SAD opet mogao iz njih povući?