Published On: Sun, Jun 19th, 2016

ČLANOVI SU ISLAMSKE DRŽAVE A NAMA GLUME SUGRAĐANE: Interpol traga za sedam državljana BiH uključenih u terorizam

Interpol je na zahtjev pravosudnih organa BiH raspisao još jednu, sedmu, crvenu potjernicu za državljaninom BiH zbog osnovane sumnje na terorističke aktivnosti, a riječ je o Senadu Kasupoviću /36/ iz Velike Kladuše.

Svih sedam lica s Interpolove potjernice dovode se u sumnju da su se borila ili se bore za terorističku organizaciju “Islamsku državu” u Siriji i Iraku, prenijela je agencija Srna.

Oni su osumnjičeni i da su borci paravojnih formacija u Siriji kojima rukovodi “Islamska država”, poput militantne organizacije “Al nusra” i drugih, piše “Dnevni avaz”.

Navodi se da je Kasupović osumnjičen za organiziranje terorističke grupe u vezi s kaznenim djelom terorizam, a u Siriju, prema operativnim saznanjima sigurnosnih  agencija u BiH, otputovao je u srpnju 2013. godine.

Međunarodne potjernice raspisane su i za Ramom Grahovićem /49/ i Ibrom Čufurovićem /21/ iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem /53/ iz Bihaća, Jasminom Keserovićem /21/ iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem /28/ iz Gradačca, dok je šesta potjernica izdana za državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem /50/.

Ova lica nalaze se u Siriji, a usko su bila povezana s Bilalom Bosnićem, neformalnim vođom vehabija u BiH, koji je prije 15 dana pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja državljana BiH za odlazak na strana ratišta.

Prema podacima Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, 260 državljana BiH nalazi se na ratištima u Siriji, a od početka izbijanja sukoba 2011. godine, do danas u BiH vratilo ih se samo 40.

U Sudu BiH trenutno se za pridruživanje “Islamskoj državi” vodi postupak protiv osam lica, dok su četiri osumnjičena priznala krivicu. Nepravomoćno je osuđeno pet lica, dok je ukupno za terorizam i povezivanje s ovom terorističkom organizacijom osuđeno 10 lica, pri čemu je ukupno izrečena kazna od 21 godine zatvora.