Published On: Thu, Jul 7th, 2016

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH Ivanić: Bez rješenja za popis, Predsjedništvo će samo tehnički raditi

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će, ukoliko ne bude riješeno pitanje popisa, Predsjedništvo BiH u naredne dvije godine samo tehnički odrađivati posao, bez nekih posebnih dogovora.

Ivanić je istaknuo da BiH samo kompromisom i mirnim dijalogom može postići dogovor.

“Trudit ću se da pravim kompromise tamo gdje su mogući, a ako netko misli da može preglasavanjem nešto postići, imat će teškog protivnika”, rekao je Ivanić za BHRT.

On smatra da se problem sa nazivom “bosanskog jezika” može riješti tako što će u svim diplomama u BiH pisati “maternji jezik”.

Ivanić je ponovio da Bošnjaci imaju pravo da svoj jezik zovu kako hoće, ali da ga nitko ne može natjerati da ga on tako zove.

“Nikad neću pristati da se to mora radi priče o multietničnosti. U Ustavu Republike Srpske piše ‘jezik kojim govore Bošnjaci’. Bilo bi jako dobro da političari koji dižu galamu oko teme jezika kažu da postoje četiri županije u FBiH u kojima Srbi od 2002. godine nisu konstitutivni i da ti ‘veliki borci za ravnopravnost’ naprave nešto tamo gdje mogu “, poručio je Ivanić.

Govoreći o položaju Srba u Mostaru, Ivanić je rekao da, s obzirom na to da je Mostar grad koji je jasno spomenut u Daytonu, to Srbima daje pravo da traže i svoju jasno definiranu poziciju.

“Bez obzira na to što su Hrvati i Bošnjaciu  Mostaru dominantni, i Srbi imaju svoje pravo biti  ravnopravni”, naglasio je Ivanić.