Published On: Sub, pro 5th, 2020

Cjepivo protiv korone u BiH će biti besplatno, ali…

Cjepivo protiv koronavirusa koje bi trebalo stići u BiH u prvom tromjesečju isuće godine bit će besplatno, potvrdili su iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS i Ministarstva zdravstva FBiH.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da će cjepiva koja dođu morati biti sigurna, kvalitetna i efikasna.

“Kod izrade ovog plana uzelo se u obzir da cjepivom prvo trebaju biti obuhvaćene određene osjetljive skupine stanovnika, kao što su osobe sa različitom vrstom kroničnih oboljenja koje su faktor rizika za covid-19, osobe starije od 65 godina, zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za starije i drugim ustanovama za smještaj i dugotrajnu njegu, kao i korisnici ovih ustanova, te druge kategorije osoba koje obavljaju poslove od javnog značaja”, ističu iz nadležnog ministarstva.

Ednan Drljević, infektolog u Opštoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu, smatra da cjepivo protiv covida-19 stiže kasno u BiH i u malim količinama.

“Stav struke je da bismo zaista imali kvalitetno cijepljenje imunitet mora imati bar 50 posto stanovništva. Tako je u svim zemljama Europske unije”, ističe Drljević .

Prema njegovim riječima, što se veći broj stanovnika cijepi sigurno je da će se brže oporaviti i gospodarstvo.

“Ali i samo psihičko stanje stanovnika bit će bolje i onda je logično da će ljudi nastaviti s normalnim životom”, pojašnjava Drljević. (poskok.info)