Published On: Pet, ožu 5th, 2021

CJEPIVA IZ DONACIJE REPUBLIKE SRBIJE Zbog isteka roka Srbija šalje još 5000 doza AstraZenece

Velikodušni potez doniranjem cjepiva Srbije entitetu FBiH, koje je u Sarajevo dovezao predsjednik Aleksandar Vučić, mogao bi doživjeti potpuni fijasko u realizaciji ako se procedura odobrenja i njegove uporabe otegne s obzirom na poslovično spore i komplicirane institucije u BiH. Naime, ovome kontingentu doniranoga cjepiva britanskog proizvođača AstraZeneca rok uporabe istječe do kraja ožujka.

Kako je potvrdio za Večernji list, dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, rok uporabe nakon kojega se ne preporučuje cijepljenje je 29. ožujka, što se utvrdilo tek nakon prijama pošiljke. To je u pravome smislu iznenadilo i šokiralo odgovorne vlasti, zbog čega nastoje svim silama ubrzati procedure kako zbog cijepljenja i docjepljivanja ne bi bilo problema.

Složena procedura

Drugi dužnosnik navodi kako će Srbija dodatno donirati još 5000 doza kako bi se moglo provesti docjepljivanje. No, svejedno, složen je postupak kojim se uopće cjepivo pušta u promet zbog provjera te strogih procedura pri mikrodistribuciji. U slučaju da te procedure ne budu gotove u sljedećih desetak dana, bit će ugrožen cijeli postupak, ali i ova donacija. Čim je predsjednički zrakoplov Srbije dotaknuo tlo Zračne luke u Sarajevu, nekoliko od 10.000 doza cjepiva protiv koronavirusa uzeto je za provjeru ispravnosti i učinkovitosti. Te uzorke uzeli su predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva. No tek tu počinje prvi dio zapleta s ovom donacijom. Budući da Bosna i Hercegovina ne posjeduje referentni laboratorij u kojemu bi se mogla potvrditi ova cjepiva, upućena su natrag u Torlak u Beograd. U pitanju je jedna od najrespektabilnijih ustanova takve vrste, a u pitanju je Institut za virologiju, cjepiva i serume. Tek nakon što uzorci stignu, potrebna je provjera ovih cjepiva. To je tek prvi korak za prihvaćanje i stavljanje u uporabu doniranoga cjepiva. Nakon toga Agencija za lijekove i medicinska sredstva odobrava uporabu ovoga cjepiva. S obzirom na to da se ovo cjepivo čuva u posebnim uvjetima te se jedino može transportirati specijaliziranim vozilom, tek nakon toga može započeti raspodjela AstraZenece po FBiH. Ovo cjepivo, prema prioritetima, prvo treba ići medicinskim profesionalcima koji su na prvoj crti s koronavirusom, prije svega u COVID-bolnicama, a onda i u drugim zdravstvenim ustanovama. No ta je količina svejedno minimalna da se zadovolje svi potrebiti, ponajprije kritične kategorije. Blagi optimizam uslijedio je nakon jučerašnje sjednice Vijeća ministara BiH budući da je ova institucija ispunila zahtjeve COVAX sustava.

COVAX drži BiH taocem

Unatoč svim slabostima institucija BiH, valja reći kako su iz COVAX-a stalno izmišljali dodatne uvjete kako bi dostavili novu pošiljku. Čak i unatoč tome što su vlasti BiH unaprijed platile više od 1,2 milijuna doza, naveli su iz Ministarstva civilnih poslova.

Pa ipak, Vijeće ministara prihvatilo je i sporazum o odšteti i odgovornosti između BiH i Pfizera i AstraZenece, što će sada biti proslijeđeno Predsjedništvu BiH. – Nema razloga da nas drže kao taoce jer smo ispoštovali sve što je na nama – rekao je predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija.