Published On: Mon, Oct 5th, 2015

ČITLUK: Netko s viškom vremena je demolirao povratničke kuće Bošnjaka, srušen čak i krov


Iz policije u Čitluku su  potvrdili da se jučer dogodio napad na povratničke kuće, ali da ne mogu davati nikakve detaljnije informacije bez suglasnosti kantonalnog Ministarstva unutarnjih poslova.
Kako  je kazao jedan od stanovnika Čitluka, 2008. godine obnovljene su tri povratničke kuće u blizini Donjih Hamzića, a u kojima obitelji povratnika povremeno žive.
Njihove kuće već tri puta bile su meta napada ekstremista.
Jedan od stanovnika koji je mogao svjedočiti stravičnom uništavanju imovine kazao je da su ekstremisti pored čitavog nereda i na klupu ispred kuće urezali dobro poznati znak hrvatske nacionalističko-fašističke organizacije Ustaša.
Dodaje da su sva tri puta policajci dolazili na uviđaj, te da je očito kako u ovoj općini nije učinjeno ništa da bi se spriječio nastavak napada na kuće povratničkih obitelji piše klix.ba.
Da se nije radilo o obijanju radi otuđenja materijalnih stvari svjedoči činjenica da iz kuća ništa nije ukradeno, te su stvari uništene.
Naš sugovornik nije optimističan. Ističe kako sumnja da će policija ikada pronaći počinitelje, te dodaje da je “okrutna spoznaja da nekima rat još uvijek nije završio”.
Porušen je čitav krov jedne od povratničkih kuća, razbijena su stakla na prozorima i vratima, a uništene su i stvari u kući.
Iako je rat završen 1995-e godine, stradnja povratnika stvarnost su u BIH a žrtve su uvijek manjinske zajednice koje se vraćaju u zajednicu s nekom drugom etničkom većinom.