Published On: Sri, svi 22nd, 2013

Čistka u popisima slobodnih umjetnika

Selma Muhedinović, Margita Lazarević, Narcis Kantardžić, Faiz Softić, Jadranka Stojaković i Danica Dakić umjetnici su kojima ubuduće Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo neće uplaćivati ​​doprinose za mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje, objavio je Avaz.ba . 
Ovo je rezultat revizije spiskova slobodnih umjetnika, koju je izvršila Komisija imenovana od strane vlade Kantona Sarajevo. Tijekom ove revizije razmotren je status za 44 umjetnika za koje je dosad Kanton uplaćivao obveze.    
“Komisija je utvrdila da šest osoba nije ispunjavalo uvjete utvrđene Zakonom o istaknutim samostalnim umjetnicima KS. Također, nisu ispunjavali ni odredbe Odluke o uvjetima i postupku priznavanja prava istaknutim kulturnim djelatnicima na uplatu doprinosa iz proračuna KS. Zbog toga su izgubili ranije stečena prava”, rečeno je za Avaz iz Ministarstva kulture. 
Osim navedenih osoba, bez proračunskih doprinosa ostali su i Milenko Uherka te Admiral Mahić, jer su umirovljeni. 
Među 36 umjetnika koji su ostali na popisu, a među kojima su Fuad Backović Deen , Mugdim Avdić Henda, Muhidin Muharemović,Nedžad Begović , Nela Đenisijević , Tarik Samarah , Emina Husedžinović, Zilhad Ključanin i Irfan Hozo. Za sve njih Kanton će mjesečno uplaćivati ​​319 KM za PIO i 229 maraka za zdravstevno osiguranje.
Tako će Ministarstvo kulture i sporta do kraja ove godine izdvojiti290,2 tisuća KM za financiranje samostalnih umjetnika.

Radiosarajevo.ba