Published On: Pon, ruj 11th, 2017

Cirkus na poljsko–ukrajinskoj granici – Saakašvili se probio u Ukrajinu

Kao što smo jučer izvijestili, na granici Poljske i Ukrajine se odvijala prava komedija.

Djelatnici željeznice se preko razglasa zamolili ”putnike” koji ne smiju ući u Ukrajinu da napuste vlak, no u njemu je od njih bio samo bivši gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili koji se htio vratiti u zemlju, što znači da je poruka bila upućena njemu. Bivši gruzijski predsjednik i bivši guverner regije Odesa je u određenom trenutku sišao s vlaka. Tada su njegove ukrajinske pristaše probile jaki sigurnosni kordon ukrajinske policije na granici s Poljskom i Saakašvilija doslovno ugurali na teritorij Ukrajine.

Kako strojovođa i posada vlaka nisu mogli prijeći granicu, kompozicija je ostala na teritoriju Poljske. Po putnike su onda poslani autobusi iz Ukrajine i odvezli su ih na odredišta.

Nakon ”uspješnog” prelaska, kojeg je ukrajinska policija mogla spriječiti samo teškom uporabom sile, što nije učinila, Saakašvili je automobilom stigao u Lavov, gdje ga je dočekao gradonačelnik Andrij Sadovi.

Jutros su Saakašvili i Sadovi doručkovali u jednom od luksuznih restorana u središtu Lavova, a zgradu i restoran su čuvali pripadnici neonacističke bojne ”Donbas”.

”Borci bojne ”Donbas” su tijelima ogradili zgradu i nikoga unutra nisu pustili unutra”, prenosi ukrajinska televizija TSN.

U razgovoru s novinarima u Lavovu je gradonačelnik Andrij Sadovi pozdravio povratak bivšeg guvernera regije Odesa u zemlju i postupke ukrajinskih vlasti, koji su ga pokušali spriječiti da prijeđe granicu, nazvao neprihvatljivima.

Mihail Saakašvili je komentirao svoje ime na zloglasnoj listi ”Mirotvorac”, na kojoj su ljudi koji su se navodno ogriješili o zakone Ukrajine, te rekao da se on na popisu nalazi po osobnom nalogu ministra unutarnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova. Osim toga, Saakašvili je rekao kako akcije njegovih pristaša, koji su ga silom unijeli u Ukrajinu, ”ne vidi kao nešto protuzakonito”.

Ukrajinski graničari su uspjeli priopćiti da će idući put uzeti Saakašviliju putovnicu i protjerati ga u Poljsku, gdje će morati riješiti svoj pravni status.

Nacionalna policija u Lavovu je pokrenula postupak zbog ilegalnog prelaska državne granice skupine osoba i organizacije ilegalnog prelaska državne granice osobe koja nema pravo ući u Ukrajinu, te za ozljede koje su pretrpjeli pripadnici sigurnosnih snaga vršeći svoju dužnost.

Moguće je da će ovaj popis uskoro biti proširen, jer je policija priopćila kako će progoniti sve koji su bili uključeni u proboj granice. Kazneni progon za ilegalno fizičko ”unošenje” Saakašvilija na teritorij Ukrajine je potvrdio i ukrajinski tužitelj Jurij Lucenko.

S druge strane, povratak Saakašvilija opravdavaju bivša premijerka Julija Timošenko, kao što se vidi iz jutra u Lavovu i gradonačelnik Sadovi i neonacisti bojne ”Donbas”.

U sve su se uključile i aktivistkinje skupine ”Femen”, izvorno osnovane u Ukrajini. Naime, glasnogovornica skupine, Alisa, došla na granični prijelaz i na golim grudima napisala ”Budale bez granica”. Nosila je slike Porošenka i Saakašvilija, a onda se pokušala popeti na ogradu, nakon čega je polugola trčala oko 150 metara, dok su za njom trčali ukrajinski specijalci. Kada su sustigli Alisu, odobrili su je na tlo i nanijeli lakše ozlijede. Tada su joj u pomoć priskočile Saakašvilijeve pristaše iz kampa na granici u kojem su čekali ”voljenog vođu”, ali je policija oko nje stvorila sigurnosni kordon. Alisu su odvezli automobilom i kasnije joj je uručena prijava za kršenje reda i mira.

Diplomatski spor između Varšave i Kijeva

Ali cirkus ne završava ovdje, jer je ukrajinski veleposlanik u Varšavi je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Poljske da objasni kako je došlo do ”proboja Saakašvilija”, rekao je poljski zastupnik Jacek Saryusz-Wolski.

Prema njegovim riječima, akcije ukrajinskih vlasti su ”necivilizirane i o ovom će se raspravljati na sljedećem sastanku Europskog parlamenta”.

Poljski mediji pišu kako ukrajinske vlasti nisu imale pravnog osnova za zabranu ulaska u Ukrajinu Mihaila Saakašvilija.

”Vjerujemo da je ovo u suprotnosti sa svim europskim standardima, kojih se prema Sporazumu o pridruživanju s EU dužna pridržavati i Ukrajina”, rekao je poljski političar.

Slučaj Saakašvilija prate poljski ministar vanjskih poslova, ministar unutarnjih poslova i ministar za infrastrukturu.