Published On: Pon, kol 22nd, 2016

CINIČNI VUČIĆ: Od danas ćemo se suzdržavati od reakcija na izjave iz Hrvatske koja se ne odriče fašističke prošlosti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je žao što hrvatski zdužnosnici neće da sagledaju činjenice i pogledaju istini u oči i poručio da će od danas članovi vlade Srbije uzdržvati se od bilo kakvih reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvaske na račun Srbije.

“Ne zato što smo ih se uplašili, već zato što želimo da prestanu s politikom u kojoj hoće Hrvatsku i Srbiju predstave kao dvije nedorasle i nezrele države koje igraju ping pong”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da mu je žao što dužnosnici Hrvatske neće da se odreknu te vrste fašističke prošlosti, koja je “ispoljena u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obilježili, te da kažu da nisu saglasni s tim i da je najstrašnije osuduju te zločine”.

“Ne tražimo da kažu da je to bio genocid, iako jeste, već samo da izraze sućut i kajanje obiteljima žrtava, a ne da osuđuju u svojim izjavama “unuke žrtava, a veličaju dede dželate”, rekao je Vučić.

Politika regionalnog mira i stabilnosti i zaštita suvereniteta su zaštitni znak politike Vlade Srbije, rekao je srpski premijer.

“Nastavit ćemo njegovati dobrosusjedske odnose politikom punog očuvanja mira i stabilnosti na cijeloj srpskoj teritoriji, ali i s politikom očuvanja punog suvereniteta i integriteta naše države”, rekao je srpski premijer.

Vučić je istakao da je Srbija na najpristojniji mogući način odgovorila na sve provokacije iz Hrvatske.

“Neka nastave vrijeđati, govoreći više o sebi nego o nama, a mi ćemo gurati svoju ekonomiju kako bismo im se suprotstavili najboljim rezultatima. Svaku našu pobjedu, uspjeh i rast oni doživljavaju kao vlstiti poraz, nažalost, i zato razumijem da ih najviše sekira da Srbija ima, iako mnogo zaostajemo za njima, godinama, pa i deseteljećima, da Srbija ima veći rast od Hrvatske i da će u budućnosti Srbija brže  napredovati”, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija želi nastaviti takav trend u budućnosti, da surađuje s Hrvatskom, da ima bolje odnose u regiji, jer, što Hrvatska bude bolje živjela, i građani Srbije će imati od toga korist.

Vučić je rekao da su svi bili svjedoci brutalnih napada na Srbiju i organiziranih napada u različitim međuanrodnim forumima i institucijama, koje je vodila Hrvatska protiv Srbije.

“A mi smo uvijek govorili istinu i nijedne riječi se ne odričemo. Govorili smo o stradanju u Gradini, Jadovnu, Jasenovcu, o Oluji, svim srpskim stratištima…”, rekao je Vučić. On je rekao da Srbija stoji iza svake riječi i da će to činiti i u budućnsoti.

Citirajući izjavu hrvatskog ministra Mire Kovača o njegovom govoru u Gradini, Vučić je upitao što je to neistinito rekao, te istakao da nije govorio u metaforama, jer se sve ono o čemu je pričao Srbima zaista i dogodilo.

“To nisu nikakve metafore, na žalost, volio bih da jesu, to su činjenice i stvarne stvari koje su se događale za vrijeme ustaške vladavine. Ni o kakvim metaforama nisam govorio, nije bilo prenesenog značenja, već činjenica”, kazao je Vučić. /HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>