Published On: Ned, srp 4th, 2021

Čini se da je Tomašević najavio nove akcije u Zagrebu. Dosad je 22 uhićenih

30. SVIBNJA Tomislav Tomašević pobijedio je na izborima. 4. lipnja preuzeo je vođenje Grada Zagreba, a 17. lipnja formirana je zagrebačka Gradska skupština.

4. lipnja je zaposlenicima Grada poručio: “Svi koji rade zakonito, pošteno i na dobrobit građanki i građana grada imat će svoje mjesto u gradskom sustavu.”

14. lipnja je smijenio upravu Zagrebačkog holdinga i postavio novog šefa Nikolu Vukovića, koji je već dan kasnije najavio 35 otkaza, i to za agencijske radnike u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu (GSKG), jednoj od podružnica Holdinga. Prije par dana u Holdingu su počele i organizacijske promjene. Marko Mikulić smijenjen je s mjesta predstojnika ureda Uprave Holdinga, a Ivan Markus s mjesta direktora Službe za potporu Društvu, potvrđeno je iz Zagrebačkog holdinga.

Je li Tomašević najavio nova uhićenja?

Krenula su i uhićenja. Dosad su uhićene 22 osobe zbog mita i namještanja poslova, a čini se da je zagrebački gradonačelnik danas najavio da to nije kraj i da možemo očekivati nova uhićenja.

Naime, zagrebački gradonačelnik je na novinarski upit o tome smatra li da će biti još uhićenih odgovorio potvrdno. “Mislim da će biti i mislim da je ovo samo vrh sante leda”, rekao je novinarima danas uoči početka Zagreb Pridea.

Tko je sve dosad uhićen?

17. lipnja bila je prva velika akcija u Zagrebu. Uhićen je jedan od šefova u GSKG-u. Radi se o Nevenu Blaževiću, šefu Odjela za hitne popravke u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu. Zajedno s njim uhićena su i tri vlasnika građevinskih tvrtki Davor Režek, Mario Jurinić i Slaviša Veljković koji su osumnjičeni za davanje mita Blaževiću.

USKOK je, ne navodeći identitete osumnjičenika, priopćio da 54-godišnjeg Blaževića kao voditelja dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) i predsjednika Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG sumnjiči da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. osiguravao ostalim osumnjičenicima dodjeljivanje građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG.

Blažević se, dodaje tužiteljstvo, sumnjiči i kako je požurivao naplatu računa i osiguravao ostalim osumnjičenicima pružanje drugih usluga te da je pritom koristio svoja saznanja o planiranim rekonstrukcijama, sanacijama zgrada i provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG koje se financiraju iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana.

USKOK dodaje da su Režek (49), Jurinić (57) i Veljković (51) zauzvrat Blaževiću isplaćivali proviziju u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla.

Blaževićeva pogodovanja Režeku, Juriniću i Veljkoviću očitovala su se kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača kako bi osumnjičeni vlasnici građevinskih tvrtki mogli prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu.

Uz to, precizira Ravnateljstvo policije, Blažević je s trojicom vlasnika građevinskih tvrtki dogovarao izravno ugovaranje, prioritetno angažiranje kod hitnih intervencija i prioritetnu naplatu izvedenih radova u odnosu na maksimalni zakonski rok.

Blažević se sumnjiči i da je obavještavao Režeka o aktualnim poslovima građevinskih radova i pokazivao mu ponude drugih ponuditelja radi sačinjavanja povoljnije ponude, dok je Režek zauzvrat Blaževiću isplaćivao proviziju i rekonstruirao stan, bez naplate usluge radova.

USKOK naglašava da je Blažević u travnju 2020. zaposlio Režekovu suprugu u GSKG putem agencije, dok Ravnateljstvo policije navodi da je Blažević tijekom studenog iste godine ishodio da se Režekovoj supruzi zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Režek je zauzvrat Blaževiću obnovio stan, ističu policija i tužiteljstvo.

USKOK je precizirao da je Blažević s Jurinićem dogovarao dodjelu poslova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG pod uvjetom da mu Jurinić isplati proviziju od 10 posto, kao i da u njegovom stanu obavi radove bez naplate usluge radova.

Blažević je također, ističe USKOK, dogovorio s Veljkovićem dodjelu unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG i prioritetnu isplatu uspostavljenih računa za proviziju od 2.5 posto od vrijednosti ugovorenih poslova.

“Buraz mi ne služi samo da uzima rakiju i 2.5 posto”

Snimani su i razgovori sa Slavišom Veljkovićem i Mariom Jurinićem. Veljković je ukazao Blaževiću kako je svjestan da će morati plaćati određeni postotak od vrijednosti ugovorenih radova.

U razgovoru oko popravka dimnjaka i svjetlarnika u Boškovićevoj ulici u središtu Zagreba Blažević je Veljkoviću najprije rekao da vrijednost radova ne bi trebala biti viša od 90 tisuća kuna. Na to Veljković uzvraća: “Bit će koliko god ti odrediš.”

Veljković je svojoj knjigovotkinji jednom prilikom javio i da mu “Blažević ne služi samo da mu donosi rakiju i isplaćuje 2.5 posto, već i da požuruje naplatu njegovih računa”, piše Telegram. Blaževića je tad oslovio s “Buraz”.

“Zašto kuverte ne dolaze?”

Na jednom sastanku koji su Blažević, Režek i nepoznati muškarac, kojega su zvali Jozo, imali u Blaževićevom uredu tema je bio stan, ali i kuverte, piše Jutarnji.

“Blažević Režeka drži za sebe jer od njega uzima najviše love. Žali se Blažević da više ne nosiš kuverte”, rekao je “Jozo” Režeku.

Smijenjen prvi čovjek GSKG

Nikola Vuković, novi šef Holdinga kojeg je imenovao gradonačelnik Tomislav Tomašević, samo dan nakon uhićenja Blaževića, smijenio je direktora GSKG Joška Jakelića.

Jakelić je vodio GSKG, koji je sastavni dio Holdinga, još od 2005. godine. Radi se o čovjeku koji je bio blizak pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću.

30. lipnja nova velika policijska akcija: Uhićeni glavni ravnatelj HRT-a, Ana Stavljenić-Rukavina i još nekoliko zaposlenika Grada Zagreba te više poduzetnika i ljudi bliskih Bandiću

Prošlog tjedna u velikoj akciji USKOK-a koja obuhvaća pet krakova korupcije u Zagrebu ukupno je uhićeno 18 ljudi.

Denis Mohenski, Jelena Čeklić, Andrea Šulentić, Zdravko Krajina, Kazimir Bačić, Milan Lončarić, Ana Stavljenić-Rukavina i Igor Maksimilijanović uhićeni su 30. lipnja.

Kazimir Bačić

Prvi se krak odnosi na mito nekadašnjem zagrebačkom gradonačelniku koje mu je, u ime svog rođaka, poduzetnika Milana Lončarića, nosio šef HRT-a Kazimir Bačić. Radi se o 50.000 eura mita, a Bačić je za svoju ulogu kao nagradu navodno dobio stan na prestižnoj lokaciji u zagrebačkoj Radićevoj ulici.

Bačiću, osumnjičenom da je Bandiću nosio 50.000 eura mita kako bi pogodovao građevinskim projektima njegova suosumnjičenika Milana Lončarića, a zauzvrat primio stan vrijedan milijun kuna, istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

USKOK je za njega i Lončarića tražio pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, no zatvoreni su samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Lončarić, objavio je Uskok, Bačića i sada pokojnog gradonačelnika novčano nagradio.

Sukladno navedenom dogovoru, Bačić se u nekoliko navrata sastajao s pokojnim gradonačelnikom, a kako bi on s pozicije gradonačelnika posredovao kod službenih osoba Gradskog zavoda da taj Zavod izda potrebne suglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu društava prvoosumnjičenog, i to rješenje o legalizaciji radova na lokaciji u Zagrebu, ali i rješenja o ukidanju svojstva kulturnog dobra dijelova kompleksa tvornice na drugoj lokaciji u Zagrebu, a kako bi se objekt mogao ukloniti i graditi drugi stambeno-poslovni kompleks.

Bandić je tražio da se Lončariću izdaju dozvole

Za navedeno posredovanje Lončarić je putem Bačića sada pokojnom gradonačelniku predao 50.000.00 eura, a sada pokojni gradonačelnik je osobno i posredstvom jednog rukovoditelja nadležnog tijela Grada Zagreba zatražio od drugog nadležnog rukovoditelja tijela Grada Zagreba da udovolji podnesenim zahtjevima Lončarićevih društava, bez obzira na propisane uvjete te da izda odgovarajuće isprave.

Na temelju izdanih isprava trgovačka društva prvoosumnjičenog i on osobno stekli bi korist. Vezano za drugi dio dogovora 74-godišnjaka i 60-godišnjaka oko posredovanja prema bankama 60-godišnjak se obraćao odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj, a kako bi trgovačka društva 74-godišnjaka pod što povoljnijim uvjetima dobila kredit za financiranje izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa. Za navedene usluge 74-godišnjak je 60-godišnjaka nagradio kupnjom i opremanjem stana u Radićevoj ulici u vrijednosti najmanje 1.021.000.00 kuna. Plaćanje je provedeno s računa društava u vlasništvu prvoosumnjičenog. Sve opisane protupravne radnje odvijale su se od ožujka 2020. godine do 29. lipnja 2021. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

Denis Mohenski

Drugi se krak akcije tiče Adventa. Sumnja se da je Bandić s takozvanim kraljevima Adventa podijelio pet milijuna kuna mita.

U Remetincu su završili i dugogodišnji Bandićev vozač Zdravko Krajina, bivša članica Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina Jelena Čeklić te Denis Mohenski, zagrebački poduzetnik poznat i kao Kralj Adventa.

Krajina i Čeklić zatvoreni su tijekom istrage zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Mohenski i zbog mogućnosti ponavljanja nedjela.

USKOK sumnja da je nezakonitostima s dodjelom štandova Bandić omogućio Krajini i Mohenskom ostvarivanje dobiti od najmanje 5 milijuna kuna koje su njih trojica međusobno podijelila.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da se, od 2016. do 2020. godine, u Zagrebu sada pokojni  gradonačelnik, ovlašten za donošenje zaključaka o dodjeli javnih površina u Zagrebu na korištenje poslovnim subjektima, dogovorio s 51-godišnjakom i 45-godišnjakom kao stvarnim voditeljima poslovanja više trgovačkih društava da će im pogodovati tako da njihovim trgovačkim društvima omogući obavljanje poslovne djelatnosti na atraktivnim lokacijama u Zagrebu na raznim manifestacijama, a u zamjenu za dio dobiti koju će navedena trgovačka društva ostvariti od tih poslovnih djelatnosti, izvijestio je Uskok.

S ciljem ostvarenja ovog dogovora je sada pokojni gradonačelnik nalagao Jeleni Čeklić, članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, poduzimanje potrebnih radnji, i to rezervacija termina na javnim površinama Zagreba, sukladno traženjima Krajine i Mohenskog, čime bi onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su zahtjevi navedenih društava prošli kroz propisanu proceduru.

Nadalje je Jelena Čeklić poduzimala i druge potrebne radnje, odnosno prenosila upute i naloge sada pokojnog gradonačelnika kako bi osigurala da drugi članovi Povjerenstva donose zaključke kako bi se u konačnici upravo trgovačkim društvima Krajine i Mohenskog dodijelila tražena javna površina u zakup prilikom provođenja raznih manifestacija od 2016. do 2020. godine.

5 milijuna kuna su podijelili Bandić, Krajina i Mohenski

Tako je trgovačkim društvima navedenih osumnjičenika omogućeno dobivanje u zakup atraktivnih javnih površina Zagreba i ostvarivanje znatne dobiti od poslovanja, dok su dio dobiti u visini od najmanje 5.026.821.82 kune, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili sada pokojni gradonačelnik, 51-godišnjak i 45-godišnjak.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

Ana Stavljenić-Rukavina

Treći se krak odnosi na namještanje natječaja za šefa Srebrnjaka, za što se tereti Anu Stavljenić-Rukavinu.

Sa slobode će se braniti Ana Stavljenić-Rukavina koja se nakon puštanja na slobodu onesvijestila u svom stanu. Prebačena je u bolnicu i, nakon što joj je stanje stabilizirano, puštena kući. Njena suosumnjičenica za namještanje natječaja u bolnici Srebrnjak Andrea Šulentić ide u istražni zatvor. Njen odvjetnik ranije je najavio žalbu na odluku o određivanju istražnog zatvora, a očekuje se da će to učiniti i odvjetnici ostalih osumnjičenika.

Iako je rezultat istih zajedničkih antikorupcijskih akcija dio istrage u kojoj su Stavljenić-Rukavina i Šulentić osumnjičene da su na Bandićevo traženje osigurale izbor ravnatelja bolnice Srebrnjak, gdje su bile predsjednica i članica Upravnog vijeća, USKOK je to prepustio zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Četvrti krak

Četvrti se krak odnosi na utaju poreza na kantama za smeće koje su dane gradu. Igor Maksmilijanović, šef firme Dobra reklama, uhićen je zbog utaje poreza. On je s Bandićem postigao dogovor da postavi hrpu kanti za smeće s reklamnim panoima. Riječ je o 1012 koševa za smeće od 2013. do 2019. godine, a sumnja se da je pribavio nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je oštećen državni proračun Republike Hrvatske za iznos od 346.359,69 kuna, a proračun jedinice lokalne samouprave (Grada Zagreba) za iznos od 234.252,14 kuna.

Osumnjičeni za ova četiri kraka akcije su uhićeni u srijedu.

1. srpnja uhićena dva zaposlenika grada i osam poduzetnika

U petom kraku akcije u četvrtak je uhićeno deset osoba – osam poduzetnika i s njima povezanih osoba te dva djelatnika grada.

Index je otkrio imena svih uhićenih u tom kraku. To su Milivoj Kotrla, Darko Barun, Krešimir Huzjan, Ivan Papić, Sanja Borisavljević, Zdravko Čabraja, Jelena Barišić, Ivan Rukavina, Dubravko Milojević i Goran Miličić.

Dva gradska djelatnika

Milivoj Kotrla je nekadašnji voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet Grada Zagreba. U međuvremenu je otišao u mirovinu. Njega i aktualnog zaposlenika Grada Darka Baruna, pomoćnika pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje infrastrukture i objekata mjesne samouprave, tereti se za primanje mita.

Kotrlu se sumnjiči da je uzeo 5000 eura mita od građevinskog poduzetnika Krešimira Huzjana, vlasnika firme Gradarh. Radi se, kako piše Telegram, o radovima na Savskoj cesti 32 kraj Hoto Towera. Tamo je firma Gradarh trebala graditi vatrogasni pristup. Kako se radovima ne bi ometao promet, bilo je potrebno osigurati lokaciju, odnosno isposlovati tzv. prometnu suglasnost. To je dio redovite procedure.

Huzjan podnosi taj zahtjev u ime investitora, a Kotrla ga, sumnja na to USKOK, traži 5000 eura mita ne bi li mu je osigurao. Huzjan to ne prijavljuje, već pristaje dati Kotrli traženi novac, navode istražitelji. Pristaje navodno i na drugi dio dogovora, koji je, prema USKOK-u, Kotrla imao s Barunom. Sumnja se na to da je Huzjan, da bi se osigurala privremena regulacija pješačkog prometa pred gradilištem, morao za Baruna navodno platiti nagradu od 500 eura. Huzjan je, sumnjaju istražitelji, i na to pristao. Po Kotrlinom nalogu suglasnost se i izrađuje te je početkom studenog prošle godine Huzjanu izdaje Gradski ured za prostorno uređenje i izgradnju.

Tko su uhićeni poduzetnici?

Krešimir Huzjan se, dakle, kao građevinski poduzetnik sumnjiči za podmićivanje dva gradska djelatnika.

Šime Matak, Huzjanov odvjetnik, dao je izjavu ispred zgrade USKOK-a.

“USKOK vodi nekoliko postupaka, čini mi se da ih je pet. Moj branjenik je upravo ispitan. Radi se o koruptivnim kaznenim djelima. On je iznosio obranu, to je sve što mogu reći”, rekao je Matak. “Smio sam s njim porazgovarati pola sata prije ispitivanja, ne mogu iznositi detalje. Radi se o tajnom postupku”, dodao je.

Među uhićenima je i 47-godišnji građevinski poduzetnik Ivan Papić. Papić, prema podacima iz sudskog registra, ima tri firme, dvije građevinske i jednu koja se bavi ugostiteljstvom. On je i suprug bivše Miss sporta Hrvatske Stefany Hohnjec.

Doznali smo i da je uhićena i arhitektica Sanja Borisavljević. Ona je vlasnica i direktorica firme ADE Studio. Članica je Društva arhitekata Zagreb. Iz javno dostupnih izvora vidi se da je dobivala poslove na nekim natječajima Grada.

Uhićeni Zdravko Čabraja je član Gradskog odbora Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365. Spominje se i kao predsjednik Vijeća mjesnog odbora Ivanja Reka, a njegovo se ime spominje i u Povjerenstvu za davanje u zakup poslovnoga prostora, čiji je sastav odredio Bandić 2017. godine.