Published On: Fri, Aug 9th, 2013

ČIM SU POLITIČARI OTIŠLI NA MORE: Bh. gospodarstvo se oporavlja

Gospodarstvo u BiH je u trećem kvartalu 2013. godine pokazala ozbiljne znakove oporavka, navodi se u analizi austrijske Kontrollbank.

Prema njihovim podacima, oporavak gospodarstva je u vezi i sa značajnim poboljšanjem poslovne klime u BiH.

Volfgang Lughamer, menadžer za istraživačke usluge banke, koja, ujedno, predstavlja centralnu banku za pružanje informacija austrijskim firmama o poslovanju u Austriji i inozemstvu, ističe da se u narednih šest mjeseci sa optimizmom mogu očekivati bolje poslovne mogućnosti u BiH za strane ulagače.

Ove tendencije ukazuju da možemo očekivati umjereno pozitivan rast gospodarstvae u drugoj polovini 2013. godine. S obzirom na ove tendencije, BiH se u pogledu poslovne klime trenutno može pozicionirati u sredinu tabele koja obuhvaća centralnoeuropske zemlje“, naveo je Lughamer.

Kako je istaknuo, BiH se među 12 centralnih europskih zemalja sada nalazi na sedmom mjestu. Prema listi koju je načinila Kontrollbank, ispred nas su Rusija, Poljska, Ukrajina, Rumunjska, Hrvatska i Slovačka, dok su po poslovnoj klimi iza nas Češka, Bugarska, Srbija, Ukrajina i Slovenija, donedavno zvijezda europskog pozitivnog gospodarskog rasta, koja je, iznenađujuće, sada na zadnjem mjestu po poslovnoj klimi.

Najlošija poslovna klima u zadnjih pet godina u BiH bila je 2009. godine, kada je počeo oporavak, koji je doživio vrhunac 2011. godine, nakon čega je ponovo uslijedio manji pad.

Lughamer je objasnio da indekse o poslovnoj klimi banka prikuplja direktno od ulagača koji imaju iskustva u zemljama ovog regije.

Indeks o poslovnoj klimi je jedinstven instrument koji pruža provjerljive informacije iz perspektive osobe koja investira u konkretnu zemlju“, rekao je on.

U Gospodarskoj komori Austrije u Sarajevu i austrijskom veleposlanstvu jučer zbog Bajrama nisu radili, pa ‘Nezavisne’ nisu od njih uspjeli dobiti komentar.

Mihailo Vidić, potpredsjednik Gospodarske komore RS, ističe da strani ulagači i banke počinju drugačije gledati BiH u svjetlu rasta industrijske proizvodnje BiH i smanjenja jaza između uvoza i izvoza.

Drugačije gledanje zemlje kao potencijalno povoljnog prostora za ulaganje svakako raduje jer doprinosi stvaranju boljeg poslovnog ambijenta. I najave da će biti pojednostavljene procedure registracije poduzeća i smanjenja administracije doprinose tome“, rekao je Vidić.

Iako su trendovi pozitivni, Vidić je još oprezan u davanju prognoza koliko će se pozitivni trendovi nastaviti. Ipak, kako je naveo, razloga za optimizam ima s obzirom na to da se ulazi u sezonu prerade prehrambenih proizvoda, prije svega voća i povrća.

Svakako treba imati u vidu i drvoprerađivačku industriju koja također pokazuje znakove oporavka i to nam daje za pravo da očekujemo barem zadržavanje, a ako ne i dalji rast industrijske proizvodnje”, naveo je on.

Bolja klima i u ostatku srednje i istočne Evrope

Austrijska Kontrollbank očekuje poboljšanje ekonomske situacije u zemljama centralne i istočne Europe, kao i poboljšanje uslova u tim zemljama za strane investicije. Kako navode, od početka velike svjetske financijske krize prije pet godina indeks poslovne klime u tim zemljama se uosmostručio.

Poduzeća koja imaju investicije u zemljama srednje i istočne Europe poslovnu klimu ocjenjuju dosta pozitivnije nego u proteklom vremenu, i gledaju sa optimizmom na razvoj događaja u narednih šest mjeseci”, navode u banci.

Za poslovanje najbolje su ocijenjene Rusija i Poljska, dok su najlošiju ocjenu dobile Slovenija i Mađarska, koje su, kako se ističe, još pogođene krizom.

Bljesak