Published On: Thu, Nov 6th, 2014

Čim prije ću posjetiti Sarajevo da razgovaram s novim vodstvom BiH

Visoka predstavnica Europske unije (EU) i potpredsjednice Europske komisije (EK) Federica  Mogherini izjavila je da izuzetno cijeni ideje o putu ka napretku za Bosnu i Hercegovinu koje su sinoć u Berlinu predočili šefovi diplomacije Njemačke Frank Walter Steinmeier i Velike Britanije Philip Hammond.

– Oni zagovaraju novi pristup, o kojem sam imala priliku s njima razgovarati u proteklih nekoliko dana, i to s ciljem da se Bosna i Hercegovina ponovo počne kretati ka putu reformi kako bi mogla nastaviti približavati se EU. Svi se slažemo da nakon nedavno održanih izbora Bosna i Hercegovina ne bi trebalo da i dalje zaostaje – istakla je Mogherini.

Do sada su EU i njeni međunarodni partneri, istakla je ona, dosta učinili kako bi BiH pomogli u prevazilaženju izazova.

Ona smatra da je potreban novi duh u efektivnom provođenju reformi koje su ključne ne samo za evropski put BiH, nego što je najvažnije i za građane.

– Ideje mog britanskog i njemačkog kolege dolaze u pravi čas i bave se pravim pitanjima. Iskoristit ću prvu priliku na sljedećoj sjednici Vijeća za vanjske poslove 17. studenoga da razmotrimo predočene ideje kojom prilikom ćemo imati detaljnu diskusiju sa svim ministrima vanjskih poslova EU. Također, namjeravam čim prije posjetiti Sarajevo, kako bih s novim vodstvom zemlje razgovarala o narednim koracima – izjavila je visoka predstavnica EU i potpredsjednica EK-a, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Dnevnik.ba