Published On: Thu, Oct 1st, 2015

ČIM EU ZATVORI GRANICE u BIH će doći do 100 tisuća izbjeglica

 
Predsjedavajući Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamenta BiH Sifet Podžić rekao je da je Služba sa poslove sa strancima BiH dobro uradila pripremne radnje, ostvarila suradnju sa susjedima i da će vrlo kvalitetno odgovoriti na eventualnu izbjegličku krizu.
“Na narednim zasjedanjima parlamenta BiH naredne sedmice apelovaćemo prema Savjetu ministara BiH da se uradi drugi korak – pitanje smještaja izbjeglica.
Komisija će, također, organizirati početkom sljedećeg mjeseca sigurnosnu konferenciju na kojoj ćemo donijeti neke mjere”, rekao je Podžić novinarima nakom posjete članova Komisije Službi za poslove sa strancima.
Podžić je naglasio da građani mogu biti zadovoljni radom Službe za poslove sa strancima.
“Ne može se dogoditi u BiH usko grlo kod registrriranja izbjeglica kao kod susjeda. Ako bi EU zatvorila granice, očekuje se i do 100.000 izbjeglica prema susjedima EU. Oni nisu još na putu ka BiH, a najosjetljivije točke su Bijeljina i Trebinje”, rekao je Podžić.
Zamjenik direktora Službe Izet Nizam izjavio je da je prije 15 dana donesena odluka kojom se zabranjuje davanje suglasnosti građanima Sirije, Libije i Egipta da mogu na osnovu vaučera dobiti vizu.
“Donijeli smo operativni plan na osnovu iskustva iz Srbije”, rekao je Nizam, dodavši da je koordinacijsko tijelo Vijeće ministara BiH zaduženo za humanitarni aspekt.
Kada je riječ o smještaju izbjeglica, Nizam kaže da će institucije zadužene od Vijeća ministara BiH govoriti o tim kapacitetima.(Srna)