Published On: Pet, sij 4th, 2013

CILJNO UNIŠTAVANJE ŽENSKIH FETUSA: Ženska djeca nepoželjna na Balkanu!?

Ženski fetusi ciljno se uništavaju ne samo u Indiji ili Kini, već i u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori, a tako nastao višak muškaraca u društvu imati će dramatične društvene posljedice i u balkanskim zemljama, navodi se u tekstu pod naslovom “Visoka tehnologija ispunjava tradicionalne želje “u izdanju Suddeutsche Zeitunga
U opširnom opisu se navodi da u Albaniji već sada na 100 novorođenih djevojčica dolazi 112 dječaka, što je situacija ista kao u Indiji gdje “džendercid” ili “femicid” već desetljećima spada u ključne socijalne probleme, prenosi Dnevni avaz.
Riječ je o prekidima trudnoće, uglavnom pod pritiskom muža i njegove obitelji, u slučajevima kada se utvrdi da je riječ o ženskom fetusu, ali io ubijanju novorođenih ženskih beba.
Situacija nije mnogo bolja ni u nekoliko drugih balkanskih zemalja. Kako za Suddeutsche Zeitung navodi stručnjak za stanovništvo Kristof Gilmoto s “Instituta za razvoj Sveučilišta Pariz – Dekart”, na Kosovu na 100 rođenih djevojčica dolazi 110 dječaka, u Crnoj Gori 109, au Makedoniji 106.
Prosječni odnos spolova kod novorođenčadi diljem svijeta je 100 prema 105 u korist dječaka.
Ovaj “višak” dječaka kasnije se neutralizira zbog veće smrtnosti muške djece. Međutim, kada je broj dječaka nesrazmjerno veći od broja djevojčica, demografska struktura se drastično remeti.
Na Balkanu je, kako Gilmoto navodi, “višak” dječaka upadljiv prije svega u albanskim sredinama. “Želja roditelja da neizostavno dobiju muške nasljednike, specifičnost je albanskog kulturnog kruga”, smatra ovaj stručnjak.
Ova želja, međutim, nije tipična samo za muslimane, već i za katolike i pravoslavce u Albaniji.
“Koliko god to saznanje bilo bolno, abortusi u slučaju ženskih fetusa su tamo kulturološki fenomen koji ima korjene u arhaičnom poimanju obitelji”, smatra pariški stručnjak.
To je zato što dječaci zadržavaju obiteljsko ime kojeg se djevojčice udajom najčešće odriču, a tradicionalno je i da se o ostarjelim roditeljima brinu sinovi, prenosi Avaz.
Za vladavine socijalizma u Albaniji je abortus bio zabranjen, a prenatalnih pregleda nije ni bilo, navodi Suddeutsche Zeitung.
Nakon sloma režima, abortus je dozvoljen do 12. tjedna trudnoće, a roditeljima je omogućen pristup prenatalnoj dijagnostici. Međutim, u toj ranoj fazi trudnoće često je nemoguće sa sigurnošću utvrditi spol djeteta.
Pariški stručnjak Gilmoto navodi da “svi ginekolozi u Albaniji znaju da roditelji žele saznati spol djeteta” i znaju da često dolazi do pobačaja kada se utvrdi da je beba ženskog spola.
Da bi se spriječilo da na svijet dođu djevojčice, veoma su rasprostranjeni ilegalni pobačaji, u odmakloj trudnoći.
Razvoj na Balkanu Kristof Gilmoto naziva “alarmantnim”. Spolna nesrazmjera dovodi do toga da muškarci više nisu u stanju da nađu partnerice i ožene se. Nedostatak žena ne dovodi, kako bi se moglo očekivati, do toga da one budu “mažene i pažene”, već upravo obrnuto – nasilje prema ženama je u porastu.
U zemljama s nesrazmjerno većim brojem muškaraca nego žena, kako pokazuje studija Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA), rastu nasilje, prostitucija i trgovina ženama.
Pored toga povećava se broj prinudnih brakova već u djetinjstvu, kao i broj samoubojstava među ženama koje ne mogu izdržati pritisak da moraju da rode muško dijete.
Suddeutsche Zeitung smatra da bi problemom ciljnih pobačaja ženskih fetusa na Balkanu morala pozabaviti i Europska unija, s obzirom da je Europska komisija u listopadu preporučila otpočinjanje pregovora o članstvu s Tiranom, kao is obzirom na to da je Makedonija kandidat, a Crna Gora već vodi pristupne pregovore.
U Indiji i više drugih azijskih zemalja je doktorima zabranjeno da prije rođenja utvrđuju spol beba i to saopštavaju roditeljima, ali je zabrana najčešće bez rezultata s obzirom na rasprostranjenu korupciju iu zdravstvu.
Suddeutsche Zeitung piše, pozivajući se na riječi pariškog stručnjaka Gilmota, da samo u azijskim zemljama “nedostaje” više od 117 milijuna žena, a diljem svijeta više od 160 milijuna.
“Paradoksalno, ali medicinski napredak vodi do toga da roditelji mogu ispuniti tradicionalnu želju da dobiju sina i do toga da se djevojčice diskriminiraju”, piše Suddeutsche Zeitung.