Published On: Sri, lis 14th, 2020

Cikotić: Državljani s dvojnim državljanstvom dužni posjedovati važeću bh. putovnicu

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je da su svi dvojni državljani dužni posjedovati važeći bh. putovnicu pri prelasku granice BiH te da je jedino moguće da bh. državljani s osobnom kartom prelaze granicu Srbije i Crne Gore, jer s njima postoji potpisan sporazum.

Cikotić je to kazao na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući na pitanje zastupnika Naše stranke u Zastupničkom domu PSBiH Damira Arnauta zašto se državljanima BiH, koji prelaze granicu BiH s osobnom iskaznicom BiH, izdaju prekršajne prijave ako ne posjeduju važeću putovnicu BiH.

– Na kojem zakonu se zasniva takvo postupanje Granične policije BiH, kada se u Zakonu o putnim ispravama kaže da će se državljani BiH koji pređu preko granice s putnim ispravama koje nisu uređene ovim zakonom ili s osobnom iskaznicom koja nije bh. osobna iskaznica, kazniti prekršajnom kaznom od 100 do 400 KM – pitao je Arnaut.

Istovremeno je, dodao je, prije više od godinu dana postavio pitanje Graničnoj policiji BiH koliko je najviših dužnosnika BiH u prethodne dvije godine kažnjeno ako su prelazili granicu BiH s putnim ispravama drugih država, ali da nije dobio odgovor.

Ministar Cikotić je podsjetio da je Vijeće ministara BiH 10. rujna donijelo odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, kojim se stavlja izvan snage odluka kojom je bilo propisano da državljani BH koji imaju dvojno državljanstvo mogu ući u teritorij BiH s osobnom iskaznicom, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju.

– Odlukom Vijeća ministara koja se počela primjenjivati 12. rujna vratio se u okvire Zakon o graničnoj kontroli BiH i Zakon o putnim ispravama BiH po kojima postupa Granična policija pri vršenju granične kontrole – zaključio je Cikotić.