Published On: Pon, lis 29th, 2018

CIK sutra odlučuje o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH?

Donošenje ove odluke ranije je nagovijestio predsjednik CIK-a Branko Petrić, radi implementacije presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Božo Ljubić“, a u kojoj se navodi da je dosadašnji način izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta, kako je propisano Izbornim zakonom BiH, diskriminatoran i da ga treba mijenjati.

Kako saznajemo, sutra bi se navodno trebalo odlučivati o tome da li će se prihvatiti nacrt odluke, prema kojoj bi se presuda “Božo Ljubić“ riješila na način da se pri raspodjeli mandata po kantonima u Domu naroda FBiH kao osnova uzme popis stanovništva iz 2013.

Podsjetimo, Klix.ba prvi je objavio informaciju da CIK pod pritiskom stranaca priprema akt koji će omogućiti formiranje domova naroda, budući da se delegatio državnog doma biraju u federalnom domu naroda.

Kad je riječ o popunjavanju Doma naroda FBiH u opticaju su dvije varijante. Jedna je da se raspodjela mandata vrši uz princip da će iz svakog kantona biti delegiran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu, dok druga varijanta taj princip izostavlja.

Međutim, ukoliko se kao osnova uzme popis stanovništva iz 2013.godine, ta odluka CIK-a bi se mogla osporiti pred Ustavnim sudom, jer je neustavna, a o čemu su ranije već govorili pravni eksperti, budući da se raspodjela mandata u važećem Ustavu FBiH vrši po popisu stanovništva iz 1991. godine.

S tim u vezi treba napomenuti da je zastupnica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto ranije dostavila Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda.

Novi Inzkov ples po sarajevskim notama

Međutim, promptno je Ustavnom sudu stigao odgovor iz OHR-a u kojem se smatra da se odredbe Ustava Federacije BiH ne bi trebale proglašavati neustavnim te da postojeći sistem izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH osigurava jednakost svih naroda u entitetu.

Klix.ba je ranije pisao kako će CIK BiH nakon izbora pod pritiskom međunarodne zajednice usvojiti podzakonski akt koji će omogućiti formiranje domova naroda.  OSCE i ambasade SAD-a, Velike Britanije i Njemačke zagovaraju usvajanje podzakonskog akta s kojim se OHR ne slaže u potpunosti.

Podzakonski akt koji treba biti usvojen bit će zasnovan na tri karakteristike i to da je taj akt privremenog karaktera, da će se izbor delegata u Parlamentu FBiH vršiti onako kako je to propisano Ustavom FBiH, odnosno da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje po jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona, koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu tog kantona, i ono što je možda i najzanimljivije je da se prvi put predlaže da se prilikom implementacije rezultata izbora koriste podaci popisa stanovništva iz 2013. godine.

Skoro identičnu viziju rješenja problema ima i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH koji se sa stranim ambasadama ne slaže samo u dijelu korištenja podataka iz posljednjeg objavljenog popisa stanovništva u BiH.

Naime, OHR smatra kako treba nastaviti bazirati proporcionalnu zastupljenost na popisu iz 1991. godine, dok Aneks 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama ne bude u potpunosti sproveden.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare