Published On: Pon, pro 21st, 2020

Prvi rezultati za Gradsko vijeće Mostara demantirali gotovo sve “objektivne i nepristrane” medije iz susjedne Bosne

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila je prve preliminarne rezultate izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara koji, na osnovu otprilike 20 posto prebrojanih glasova, pokazuju da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH osvojila najveći broj glasova na Centralnoj Gradskoj listi.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar podsjetio je da je odziv birača na današnje izbore u Mostaru iznosio 55 posto, što je, kako je kazao, zadovoljavajući postupak s obzirom na činjenicu da se izborni proces odvijao u vrijeme pandemije.

Od ukupno 95.959 upisanih birača, u Mostaru je danas glasao 52.865 građana i građanki. Od toga je izlaznost u području Jug iznosila 61,62 posto, na Jugoistoku 63,46 posto, na Jugozapadu 52,75 posto, na Sjeveru 58,01 posto, u Starom Gradu 53,89 posto, te u području Zapad 52,38 posto.

Kada je riječ o preliminarnim izbornim rezultatima u Gradskoj izbornoj jedinici Mostar, najviše glasova osvojili su:

1. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH 6.310 glasova
2. Koalicija za Mostar 3.820 glasova
3. Hrvatska republikanska stranka (HRS) HRS 1.056
4. BH blok 902 glasa
5. Srpska lista “Ostajte ovdje” 522 glasa
6. HDZ 1990 350 glasova
7. Platforma za progres 305 glasova
8. Neovisna lista “Pravo na grad” 226 glasova
9. Koalicija “Mostar moj dom” 166 glasova
10. Lijevo krilo 155 glasova

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar (Foto: I. Š./Klix.ba)Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar (Foto: I. Š./Klix.ba)

“Možemo biti zadovoljni kako je protekao izborni dan, a i osobno smo se uvjerili da se proces glasanja odvijao u skladu s izbornim pravilima, uz pojedinačne izuzetke koji ne ukazuju na značajne povrede izbornog procesa i koji bi mogli biti od utjecaja na izborne rezultate. Vjerujem da je tome doprinio i značajan broj promatrača, njih više od 1.700 koji su nadgledali izborni proces u Mostaru i dalje nadgledaju“, kazao je Bakalar.

Bakalar je dodao da je CIK BiH primio sedam prijava koje ne ukazuju na ozbiljnije povrede izbornog procesa u Mostaru, a koje su upućene Gradskom biračkom odboru Mostara.

Kada je riječ o glasanju putem COVID mobilnih timova, on je dodao da danas nije posjećeno svih 437 birača koji su trebali glasati uz pomoć ovih timova, što će biti učinjeno u narednim danima.

“Ti glasovi će se brojati u glavnom sjedištu za brojanje, kao i glasovi onih koji su glasali putem redovnih mobilnih timova, glasovi u odsustvu, glasovi nepotvrđenih glasačkih listića i glasovi putem pošte. Očekuje se da sutra u glavno središte za brojanje budu dostavljeni ovi izborni materijali. Vjerujemo da će brojanje glasova početi u utorak i radit će se od 7 do 19 sati, osim za vrijeme praznika. Glasački paketi iz inozemstva će se primati u narednih deset dana”, dodao je Bakalar.

U narednim danima će se ažurirati rezultati izbora u Mostaru na zvaničnoj web stranici CIK-a BiH, i to prvi dan u 9 i 17 sati, a nakon toga narednih pet dana jednom dnevno u 15 sati.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Mostara čini 35 vijećnika. Od toga se 22 biraju sa šest gradskih područja, a 13 s centralne gradske liste. Gradsko područje Jugozapad daje sedam vijećnika, Stari Grad pet, Zapad četiri, a Jug, Jugoistok i Sjever po dva vijećnika.