Published On: Wed, Jun 22nd, 2016

CIJENJENI FRANCUSKI DNEVNI LIST LE MONDE: ‘Hrvatskim nogometnim savezom vlada mafija!’

“Hrvatski građanin, ne samo navijač, zna kako funkcionira mafija u nacionalnom nogometnom savezu. U međuvremenu je značajno pala podrška reprezentaciji, posebno od 1990-ih i osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, ali se pojavila i želja da se za tu situaciju dozna i izvan granica Hrvatske. To se čini i po cijenu stvaranja problema cijeloj ekipi, koja je do sada dobila najviše kazni Uefe. Ovo je glavni motiv koji pokreće taj dio navijača na provokacije”, objašnjava Tregoures u “Le Mondeu”.

http://www.lemonde.fr/euro-2016/article/2016/06/21/les-supporteurs-croates-denoncent-le-systeme-mafieux-de-leur-federation_4954786_4524739.html  Answered some questions for@lemondefr regarding incidents of last game

Photo published for Les supporteurs croates dénoncent le « système mafieux de leur fédération »

Les supporteurs croates dénoncent le « système mafieux de leur fédération »

Le chercheur Loïc Tregoures revient sur les incidents qui ont marqué le match contre la République tchèque.

lemonde.fr

Prema njegovim riječima, nije prejako nazivati HNS mafijaškom organizacijom ako se zna da ga kontrolira Zdravko Mamić koji kontrolira i klub u glavnom gradu, Dinamo iz Zagreba.

Šuker je marioneta

“On je zamjenik predsjednika saveza, a na njegovo je čelo postavio bivšeg velikog igračaDavora Šukera. Ovaj drugi baš ni o čemu ne odlučuje, on je obična marioneta”, izjavio je znanstvenik analizirajući i Mamićev utjecaj u Dinamu, činjenicu da je trener kluba njegov brat Zoran, a da agenciju koja se bavi transferima igrača vodi njegov sin Mario. Zato, smatra Tregoures, Mamić ima utjecaj i na reprezenataciju, jer se, kako ga se optužuje, služi njome ne bi li Dinamovim igračima podizao vrijednost.

U “Le Mondeu” se spominje i skori početak suđenja Mamiću zbog optužbi za pranje novca i utaju poreza za što je lani u srpnju prvi puta uhićen.

Analizirajući postupke dijela navijača Tregoures naglašava kako je njima cilj pridobiti što veću pozornost.

Što je sa Zakonom o sportu?

“I ranije je bilo sličnih akcija. Zakon o sportu što ga je donijela bivša, SDP-ova vlada, trebao je promijeniti neke stvari. Za njega su lobirale inicijative građana poputa ‘Zajedno za Dinamo’ ili ‘Naš Hajduk’ koje su, uz navijačku jezgru, angažirale i pravnike i komunikologe. Međutim, Savez se izuzeo od primjene tog zakona, dok je Vlada što ju je vodila Hrvatska demokratska zajednica, u petak, na sam dan utakmice, pala. Ta stranka nije učinila ništa na primjeni tog zakona. Između Zdravka Mamića i te stranka postoje pak snažne veze, a pripada joj i sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović”, navodi za “Le Monde” Tregoures.

huligani

U članku se podsjeća da je predsjednica izgrednike nazvala “neprijateljima Hrvatske”, dok je izbornik Ante Čačić rekao da su to “teroristi sporta”.  Znanstvenik pak smatra da su ti nazivi smiješni i opasni, dok je reprezentacija, koja ima odlične igrače, “stablo kojim se želi prikriti sustav hrvatskog nogometa”.

Nerazumijevanje situacije

“Mamić je, uostalom, bio nazočan u loži na stadionu Geoffroy-Guichard tijekom incidenata”, primjećuje Tregoures analizirajući i konkretne poteze huligana.

“Kod navijača koji bacaju baklje primjećuje se gotovo šizofrena logika žrtve. Oni vole svoj tim, ali su i svjesni da mu nanose štetu. Ipak, sve to rade kako bi privukli pozornost”, komentira Tregoures uvjeren da bi se na taj incident gledalo drukčije da je Hrvatska pobijedila u utakmici sa Češkom. Na kraju zaključuje kako nazivanje dijela navijača koji su izazvali nerede “huliganima” ukazuje na nerazumijevanje cijele situacije.